Now Reading:
Općina Konjščina ne strahuje za budućnost vatrogastva: DVD Galovec – Krapina Selo okupio velik broj mladih članova, za prijavu je spreman i kapitalni projekt
Full Article 3 minutes read

Općina Konjščina ne strahuje za budućnost vatrogastva: DVD Galovec – Krapina Selo okupio velik broj mladih članova, za prijavu je spreman i kapitalni projekt

Na području Općine Konjščina djeluju četiri dobrovoljna vatrogasna društva, a upravo je ovih dana i posljednje od njih održalo svoju redovnu izvještajnu skupštinu. Riječ je o DVD-u Galovec – Krapina Selo koje je na skupštini potvrdilo kako straha za budućnost vatrogastva u Općini Konjščina nema.

Naime, ono što je najveća novost u radu DVD-a jest činjenica da je okupio velik broj mladih članova što je pohvalila i načelnica Anita Krok koja je također prisustvovala redovnoj izvještajnoj skupštini i to kao članica DVD-a Galovec – Krapina Selo budući da je riječ o obiteljskoj tradiciji.

-Drago mi je da su djeca iz naših dvaju naselja, Galovca i Krapina Sela nastavila njegovati ljubav i tradiciju prema vatrogastvu uključivši se u rad dobrovoljnog vatrogasnog društva što je potvrda da će se vatrogastvo na našem području razvijati i dalje – rekla je načelnica Krok.

Najveći problem tamošnjeg DVD-a je vatrogasni dom koji je, prema riječima načelnice, u katastrofalnom stanju. On je, naime, izgrađen 1950-ih godina te nikada nije do kraja završen, a iako 70 godina u njega nije ulagano, Općina Konjščina intenzivno radi kako bi svojim vatrogascima osiguravala adekvatne uvjete.

-Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za vatrogasni dom te je ishođena građevinska dozvola, a ono što čekamo jest natječaj na koji ćemo prijaviti ovaj projekt. Zadnji je nažalost imao kriterije koji su nas odmah u startu eliminirali budući da smo Općina koja spada u VI. indeks razvijenosti te da je Galovec, mjesto u kojem se nalazi objekt, naselje s manje od 1000 stanovnika. Samim time nije postojala mogućnost da naš projekt bude izabran za dodjelu bespovratnih sredstava – objasnila je Krok.

Iako su najavljeni novi natječaji i Općina Konjščina ima pravomoćnu građevinsku dozvolu, načelnica Krok ističe kako je izvjesno da će, prema posljednjim informacijama kojima raspolažu, prednost ponovno imati brdsko-planinska i potpomognuta područja.

-To nije fer prema kontinentalnom vatrogastvu i sjeveru Hrvatske gdje vatrogastvo ima dugu tradiciju čemu u prilog govori i činjenica da ne postoji selo koje nema svoje vatrogasno društvo. Država bi kontinentalnom vatrogastvu trebala posvetiti više pažnje jer ti isti dobrovoljci su uvijek na prvoj liniji bilo gdje u Hrvatskoj kada je to potrebno. Ako će nas ovi kriteriji ponovno eliminirati, to će biti nepošteno, no čekamo taj natječaj kao ozebli sunce te se nadam da ćemo nakon 70 godina konačno napraviti iskorak prema prijeko potrebnom vatrogasnom domu u Galovcu – naglasila je načelnica Krok.

Inače, uz odlazak na intervencije, kako na području Općine i Krapinsko-zagorske županije, tako i po čitavoj Hrvatskoj, DVD Galovec – Krapina Selo nezaobilazan je sudionik svih općinskih manifestacija na kojima su obično zaduženi za kulinarske aktivnosti.

Na redovnoj izvještajnoj skupštini predsjednik DVD-a Davor Gluhak iznio je financijsko stanje i planove za naredno razdoblje, predstavljen je i novi zapovjednik Robert Kavur kojeg su članovi društva potvrdili te imenovan zamjenik zapovjednika. Tu će funkciju obnašati Petar Sremec, dok će Ivica Jakopović biti zadužen za rad s mladeži.

Nakon što su sva četiri dobrovoljna vatrogasna društva održala svoje redovne izvještajne skupštine, slijedi redovna izvještajna skupština Vatrogasne zajednice Općine Konjščina.

www.sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.