Now Reading:
I u varaždinskoj bolnici obilježen Međunarodni dan sestrinstva
Full Article 3 minutes read

I u varaždinskoj bolnici obilježen Međunarodni dan sestrinstva

U Općoj bolnici Varaždin u četvrtak je obilježen Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Ovaj se dan globalno obilježava 12. svibnja, zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale (1820-1910), utemeljiteljicu modernog sestrinstva koja je „sestrinsku slavu“ stekla, između ostalog, radeći godinu i pol dana u britanskoj vojnoj bolnici tijekom Krimskog rata.

Ravnatelj OBV Damir Poljak rekao je kako je na Dan sestrinstva ispunjen ponosom, budući da je njegovo bazično obrazovanje poteklo upravo iz sestrinske profesije.

-Sestrinstvo bilježi svoj porast i u kvaliteti i u obrazovanju, širenjem kompetencija te usvajanjem novih vještina – kazao je ravnatelj Poljak koji je istaknuo zadovoljstvo što se veliki broj medicinskih sestara odazvao na simpozij u Varaždinu, organiziran u povodu Dana sestrinstva.
Podsjetio je kako se Dan sestrinstva održava u spomen na Florence Nightingale.

-Vjerujem da je sve nas ova profesija definirala i kao profesionalce ali prvenstveno kao ljude koji smo osjetljivi na sve ljudske potrebe. Na taj način, s empatijom i holističkim pristupom, rješavamo probleme naših pacijenata – poručio je Poljak.

Željka Gajski, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra varaždinske Opće bolnice podsjetila je da se ove godine Dan sestrinstva obilježava pod temom „Naše sestre, naša budućnost”.

-Naše sestre u budućnosti vidim kroz dobro educirani kadar, u smislu profiliranja kroz uske specijalizacije koje prate moderni razvoj medicine, kao i suvremenog sestrinstva. Ono što je neophodno za razmišljanje o budućnosti sestrinstva je i subvencioniranje mladih, kako bismo ih privukli u profesiju sestrinstva, subvencioniranje školovanja medicinskih sestara, kao i studenata na studijima sestrinstva – kazala je Gajski.

Dodala je da napredak vidi i kroz bolje uvjete rada i bolje valoriziranje rada medicinskih sestara te stvaranje pozitivne slike profesije sestrinstva u javnosti.

Predstavnica Hrvatskog strukovnog sindikata Vlasta Hoić izrazila je zadovoljstvo što su se okupili u ovakvo velikom broju istaknuvši ponos na sve medicinske sestre i tehničare koji, kako kaže, svakodnevno pokazuju da su iznimno kvalitetne osobe.

-Ponos ste svima u ovoj ustanovi i imate razloga biti zadovoljni. Dostojanstvo ne trebamo tražiti, to imamo obavljajući sve ovo što radimo – rekla je Hoić.

Anica Sekovanić, uime Hrvatske udruge medicinskih sestara, Podružnica Opće bolnice Varaždin naglasila je kako su članovi njihove udruge izuzetno aktivni i kako se tijekom godine uključuju u brojne aktivnosti i obilježavanje svih važnih datuma. Jedna od njih je i tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi povodom Svjetskog dana bolesnika.

-Naša je zadaća kontinuirano raditi na jačanju sestrinstva kako bismo ovu temelje ove profesije prenijeli na buduće generacije – poručila je Sekovanić.

Ljubica Božić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje naglasila je kako su profesionalnost i kvaliteta medicinskih sestara i tehničara poznati, no ono što ju iznenađuje su njihova ljudskost i emocionalna inteligencija koja ih sve krasi. Uime župana Varaždinske županije i svoje osobno pohvalila je rad medicinskih djelatnika Opće bolnice Varaždin te čestitala medicinskim sestrama i tehničarima njihov dan, uz poruku da na podršku Županije uvijek mogu računati.

sjever.hr
11.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.