Now Reading:
Nova besplatna edukacija Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije: općine, gradovi i Županija intenzivno se pripremaju za novo programsko razdoblje
Full Article 3 minutes read

Nova besplatna edukacija Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije: općine, gradovi i Županija intenzivno se pripremaju za novo programsko razdoblje

Povodom Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije u utorak je organizirala besplatnu edukaciju pod nazivom „Ključni izazovi i rizici u provedbi EU projekata”.

Edukacija je namijenjena zaposlenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi te drugim javnopravnim tijelima s područja Varaždinske županije koji će ili već pripremaju i provode europske projekte, a na današnjoj je bilo 50-ak sudionika. Tako su kroz vježbe i primjere dobre prakse prezentirana pravila i uvjeti provedbe projekata financiranih iz europskih izvora te izazovi i rizici, kao i nepravilnosti u provedbi projekata.

Mladen Jakopović, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije pojasnio je kako je ova edukacija održana u razdoblju kada jedno programsko razdoblje završava, a drugo počinje.

– Današnje događanje Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije organizirala je prije svega povodom obilježavanja Dana Europe i time se priključujemo i ostalim institucijama u Republici Hrvatskoj i diljem Europske unije kako bismo obilježili taj značajan datum – rekao je Jakopović.

Dodao je kako je cilj javnopravnim tijelima s područja županije omogućiti što jednostavniju prijavu na natječaje za povlačenje europskih sredstava, pa je program edukacije osmišljen na način da odgovara potrebama njihovih korisnika.

-Na kraju smo jednog programskog razdoblja i na početku drugog te tu dolazi do novih digitalnih i zelenih situacija koje nisu samo u naglasku već ima tisuću zareza, zašto i zato. Zbog toga smo organizirali današnju radionicu kako bismo našim korisnicima, a to su prije svega općine, sama Županija i ostala javnopravna tijela, omogućili im taj prelazak na zeleno i digitalno što jednostavnije i što bezbolnije te da svi zajedno nešto više naučimo – pojasnio je Jakopović.

JURA inače pruža besplatnu stručnu podršku u pripremi i provođenju europskih projekata, organizira ovakve i slične besplatne radionice te izrađuje strateške i sve pripremne dokumente za sljedeće programsko razdoblje. Ne bi li pružili adekvatnu i kvalitetnu savjetodavnu podršku jedinicama lokalne i regionalne samouprave i ostalim javnopravnim tijelima s područja županija, zaposlenici JURA-e također se permanentno educiraju.

– Do kraja prošle godine pružena je pomoć u pripremi za čak 70 projekata u sklopu projekta Suradnja za razvoj, 53 projekta su u provedbi, a 16 strateških dokumenata i osam ovakvih radionica već je odrađeno – zaključio je ravnatelj JURA-e.

Edukacija je održana u sklopu projekta „Suradnja za razvoj” ukupne vrijednosti 3,1 milijuna eura, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 85 posto. Projekt traje 60 mjeseci, odnosno od 1. siječnja 2019. godine do 31. prosinca ove godine.

tklopotan / www.sjever.hr
09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.