Now Reading:
FOTO: U Međimurju održan prvi STE(A)M festival – okupilo se 500-tinjak djece iz 17 odgojno-obrazovnih ustanova
Full Article 3 minutes read

FOTO: U Međimurju održan prvi STE(A)M festival – okupilo se 500-tinjak djece iz 17 odgojno-obrazovnih ustanova

U sklopu obilježavanja Dana Europe u Međimurskoj županiji organiziran je prvi STE(A)M festival na kojem se okupilo 500-tinjak djece iz 17 odgojno-obrazovnih ustanova, a kojim bi se pokazalo što Europa danas znači svim građanima Međimurja. Tako je u Centru znanja Međimurske županije organizirano 30 aktivnosti kroz radionice, predavanja i izložbi, a slogan festivala je “Ujedinjeni u različitosti”.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako se ove godine obilježava 10 godina članstva u Europskoj uniji i kako će Međimurje za tu priliku izraditi jedan dokument koji će pokazati što je u 10 godina članstva Europska unija donijela Međimurju.

-To se odnosi na povlačenje sredstava, razvoj naše infrastrukture, povećanje BDP-a i nekog standarda i, definitivno, jesmo u jednom razvojnom ciklusu – dodao je župan.

Prema riječima Posavca, današnji dan je usmjeren na najmlađe pred kojima je budućnost i na kojima će vrijednosti EU i ostati.

-Lokacija za održavanje STE(A)M festivala upravo je međimurski Centar znanja u kojem se razvija Veleučilište, znanstveni centri, poduzetnički inkubatori i koji će u budućnosti postati znanstveno, obrazovno i gospodarsko središte, ne samo Čakovca, nego i cijelog Međimurja – zaključio je župan Posavec.

Zamjenica ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije, REDEA-e, Ana Kralj istaknula je kako su ovo sve pripremne aktivnosti da se popularizacijske radionice, predavanja kao i cjelokupna atmosfera razvija i priprema za jedan kasniji sadržaj koji će ovdje nastati.

Program je krenuo s vrlo malim ambicijama, s nekoliko radionica, da bi na kraju došli do nečega što traje cijeli dan, do večernjih sati kada je za širu javnost organizirano jedno predavanje Željka Ivezića iz područja astronomije. Krenuli smo u devet sati s radionicama za vrtiće te srednje i osnovne škole, a u program su se uključile obrazovne institucije i udruge iz Međimurske, ali i Varaždinske županije, tako da nam je odaziv i samih izvoditelja programa pa i samih sudionika velik i taj interes nam pokazuje da je pravi trenutak za nešto takvo – rekla je zamjenica ravnateljice REDEA-e.

Marija Stanković, voditeljica Europe Direct Čakovec centra kazala je kako je 2023. godina proglašena europskom godinom vještina. Činjenica je da digitalizacija Europe, a posebno zelena europska digitalizacija, sve više uzrokuje probleme kod zapošljavanja starijih osoba jer nisu dovoljno osposobljeni i nemaju dovoljne vještine koje ta transformacija zahtijeva.

-Tako se u ovoj godini planiraju akcije kako bi se odrasli ali i djeca i mladi što više upoznali s područjima za koje možda nisu nikada čuli. To su na primjer STEAM područje obrazovanja putem kojega se znanost nastoji popularizirati – kazala je Stanković.

msopek/sjever.hr 09.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.