Now Reading:
U Gospodarskoj školi Varaždin čak dva jubileja: 30 godina osnivanja škole i 50 godina obrazovanja u području ugostiteljstva
Full Article 3 minutes read

U Gospodarskoj školi Varaždin čak dva jubileja: 30 godina osnivanja škole i 50 godina obrazovanja u području ugostiteljstva

Slavljenički duh vladao je danas u Gospodarskoj školi Varaždin. Naime, škola je obilježila dvije posebno važne obljetnice – 30. godišnjicu osnivanja škole i 50. godišnjicu obrazovanja u području ugostiteljstva.

Ravnateljica Gospodarske škole mr. sc. Jasminka Kelemen zahvalila je i svojim prethodnicima, Katici Kalogjera-Novak i Željku Posavcu na njihovom radu te je istaknula važnost ovih obljetnica.
-Danas obilježavamo dva velika i važna jubileja, a tim povodom će našom dvoranom danas prošetati mnoštvo ljudi. Mi smo škola koja upisuje učenike u sektoru ugostiteljstva i turizma, stoga je izuzetno važno za nas, uz 30. godišnjicu osnivanja škole, obilježiti i 50 godina obrazovanja u području ugostiteljstva. Naša škola broji 750 učenika, zaposleno je 96 nastavnika, odnosno ukupno 123 djelatnika. Imamo 10 smjerova, a u najavi je da bismo od sljedeće školske godine upisivali i jezičnu gimnaziju, što je velika čast i odgovornost za našu školu. Drago mi je da je prepoznata kvaliteta rada naših nastavnika i da ćemo imati prilike upisati učenike u ovaj smjer. Kvaliteti svjedoče i brojna priznanja i nagrade koje stižu u našu školu, a upravo idući tjedan nas čeka Državno natjecanje iz strukovnog obrazovanja „WorldSkills“ te pozivam sve da navijaju za naše učenike – rekla je ravnateljica Kelemen.

Čestitke je uputio i župan Anđelko Stričak.
-Danas obilježavamo 30. godišnjicu Gospodarske škole i svim nastavnicima, učenicima i djelatnicima čestitam na tom lijepom jubileju. Iako govorimo tek o 30 godina Gospodarske škole, važno je naglasiti da je već u 19. stoljeću u Varaždinu postojala škola koja se bavila obrazovanjem kadrova iz područja gospodarstva. Interes za ovu školu je oduvijek velik jer obrazuje kadrove iz ekonomije, trgovine, poslovne administracije, ugostiteljstva i turizma. Na području županije imamo oko 3.500 obrta, od čega ih je najviše upravo iz uslužnih djelatnosti i intelektualnih usluga i to 47,7 %. Dakle, naši obrtnici pola svojih djelatnosti imaju vezano uz obrazovne programe Gospodarske škole – istaknuo je župan Stričak.

Koliko je strukovno obrazovanje bitno, naglasio je ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.
-Strukovno obrazovanje postaje sve bitnije, ono stvara preduvjete za dobar život jer učenici koji izlaze iz strukovnih škola su oni koji grade i stvaraju. To su zanimanja koja su svima nama potrebna u životu, a koje ponekad možda ne vidimo dovoljno. Škole kao što je ova su mjesta iz kojih izlaze mladi ljudi s iznimno važnim i potrebnim znanjima i vještinama. Oni su ti koji nastavljaju u budućnosti ta znanja primjenjivati i činiti naše živote boljima. Ovo vrijeme nam pokazuje koliko su ti kadrovi traženi i važni u cijelom svijetu, a svi znamo da su naši učenici cijenjeni radnici bilo gdje u svijetu, a to nam pokazuje da dobro radimo – rekao je ravnatelj Živčić.

Svečanom obilježavanju prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.
Osim proslave jubilarnih godišnjica, Gospodarska škola bila je domaćin 26. županijske smotre učeničkih zadruga i 8. Sajma vježbeničkih tvrtki.

sjever.hr
05.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.