Now Reading:
Intervju povodom Dana Grada Klanjca – gradonačelnik Brlek: Pred nama su novi izazovi u realizaciji brojnih projekata za dobrobit svih naših stanovnika!
Full Article 7 minutes read

Intervju povodom Dana Grada Klanjca – gradonačelnik Brlek: Pred nama su novi izazovi u realizaciji brojnih projekata za dobrobit svih naših stanovnika!

Grad Klanjec 4. svibnja slavi svoj dan, a tim smo povodom razgovarali s načelnikom Zlatkom Brlekom o aktivnostima te programima i projektima koji su obilježili proteklih godinu dana, ali i o onima koji tek predstoje te budućim planovima.

Što biste izdvojili kao najvažniji projekt realiziran u proteklih godinu dana?

Prošla je godina bila u znaku završetka višegodišnjeg projekta izgradnje nogostupa uz vrlo prometnu županijsku cestu koja povezuje tri klanječka naselja, ukupne dužine pet kilometara. Riječ je o projektu koji nam je bio jako važan prvenstveno zbog sigurnosti naših građana i školaraca, a obuhvatio je i izgradnju sustava oborinske odvodnje. Također, u planu smo imali i milijun kuna vrijedno asfaltiranje odnosno modernizaciju nerazvrstanih cesta u dužini od oko 1800 metara. Radovi na većini prometnica su realizirani ili pri samom kraju, a riječ je o dionicama Police – Sinkovići, Gornje Gredice – Šoštari – Ledine, Predionička ulica, Ulica Otona Ivekovića i Erdődyeva ulica – odvojak Tončić. Naravno, tu su i radovi redovitog održavanja komunalne infrastrukture unutar kojih su sanirane udarne rupe na nerazvrstanim cestama, vršena je i košnja bankina kao i dovoz i razastiranje šljunka na makadamskim cestama te čišćenje i iskopi odvodnih jaraka.

Budući da je grad Klanjec, grad kulture, najveći projekti planirani su upravo na tom području.

Tako je, u tijeku su građevinski radovi na konstruktivnoj obnovi Brozove zgrade na našem Trgu Antuna Mihanovića, a riječ je o iznimno vrijednom i zahtjevnom projektu. Vrijednost radova iznosi 11.922.000 kuna s PDV-om, a očekivani završetak je 30. lipnja. Naime, Grad Klanjec uspješno se prijavio na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko – moslavačke županije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije te je Povjerenstvo za odabir projekata Ministarstva kulture i medija RH donijelo odluku o dodjeli sredstava Gradu Klanjcu u iznosu od 16.830.000 kuna. Riječ je o zgradi koja je o pojedinačno nepokretno kulturno dobro i u arhitektonskom i urbanističkom smislu daje pečat izgledu zaštićene povijesne jezgre Klanjca. Isto tako, vršeni su i radovi na konstruktivnoj obnovi župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije u Klanjcu koja je također pretrpjela veliku štetu u petrinjskom potresu, a financijska sredstva osigurana su iz Fonda solidarnosti EU u iznosu od 22 milijuna kuna.

Često ističete kako je grad toliko uspješan koliko je razvijeno njegovo civilno društvo pa kako u tom smislu brinete o svojim udrugama?

Ponosni smo na rad naših udruga, koje osim što svojim trudom i radom brinu i čine život našim mještanima boljim i kvalitetnijim, isto tako promoviraju naš grad na najbolji mogući način. Naime, zahvaljujući njima naš je klanječki trg domaćin brojnim manifestacijama koje iz godinu u godinu privlače sve više ljudi. Upravo zato, ove smo godine za njihov rad u gradskom proračunu osigurali više od 49.000 eura, što je nešto više od proteklih godina. Sredstva su to namijenjena udrugama u sportu, kulturi i ostalim područjima poput udruga civilnog društva, umirovljenika i slično, a dio sredstava izdvajamo i za rad logopedskog kabineta. Tako je udrugama u sportu dodijeljeno 34.540 eura, udrugama u kulturi 6.900 eura, udrugama u ostalim područjima 4.400 eura, a 3.400 eura odobreno je za rad logopedskog kabineta u Klanjcu, s time da imamo logopeda koji je na pola radnog vremena zaposlen i u našem vrtiću.

Kako brinete o mladima na području grada?

Osobito su nam važni projekti kojima se omogućava kvalitetan život te daju dobri razlozi za ostanak ili dolazak mladi obitelji. Stoga, ono što nas posebno veseli te pokazuje da smo na pravom putu je činjenica da smo kraj 2022. godine dočekali s 24 nova mala stanovnika. Za naše novorođene Grad osigurava potporu koja iznosi 2.000 kuna za prvo dijete, 3.000 za drugo te 4.000 kuna za treće, a za svako slijedeće dijete potpora se povećava za tisuću kuna. Uz to Grad Klanjec financira produženi boravak u školi, sufinanciraju se troškovi školske kuhinje za djecu iz obitelji s troje i više djece, nezaposlenih roditelja, samohranih roditelja te učenika s posebnim potrebama. Tim se učenicima sufinanciraju i troškovi školskih izleta te škole plivanja. Sufinancira se prijevoz učenika te nabava radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole, a Grad između ostalog osigurava i usluge logopedskog kabineta. Grad Klanjec osigurava nagrade za darovite učenike te učenike koji postižu izvrsne rezultate na natjecanjima iz raznih područja. Osiguravamo i novčane pomoći za učenike srednjih škola i studente i to za one lošijeg socijalnog statusa, ali i one koji postižu odlične rezultate. Tako srednjoškolcima dodjeljujemo 250 kuna mjesečno, dok je pak mjesečni iznos stipendije 550 kuna. Ovo su neke od mjera kojima nastojimo u okviru svojih mogućnosti, olakšati i smanjiti roditeljima troškove školovanja njihove djece.

Brinemo i o aktivnostima naših najmlađih pa smo tako ove godine uredili i otvorili najljepše, suvremeno opremljeno dječje igralište za mališane Lučelnice i okolnih naselja, a koje se uz veliku suradnju Osnovne škole Antuna Mihanovića smjestilo iznad školske zgrade. Uređenje je sufinancirano u sklopu operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ LAG-a Zagorje-Sutla. Projektna vrijednost ovog igrališta bila je 55 tisuća eura, međutim na Javnom pozivu za izgradnju dobili smo ponudu na 41 tisuću eura sa svim spravama, ali trebalo je riješiti odvodnju i potporni zid koji nisu bili u sklopu projekta, tako da je ukupno utrošeno oko 44 tisuće eura. Cilj nam je da svako naše naselje ima ovakvo ili slično igralište i učinit ćemo sve da to tako i bude.

Što ste ove godine pripremili povodom obilježavanja ovog važnog dana za svoje građane?

Budući se prošle godine program klanječkih kulturnih ustanova i brojnih udruga „Klanječki dani – opet smo vani“ pokazao kao pun pogodak, s njime nastavljamo i ove godine. Pripremili smo sadržaje u kojima mogu uživati kako oni mlađi tako i oni malo stariji i to sve do subote, 13 svibnja. Tako je iza nas 6. međunarodni program Bratimljenja gradova EU kao i terensko natjecanje operativnih vatrogasaca “Lučelnica 2023, a uz svetu misu i prigodno druženje Klanjčana i vatrogasaca s područja čitave županije obilježili smo blagdan svog zaštitnika, svetog Florijana. Od sportskih događanja tu je Memorijalni turnir “Albin Šoban Binča”, a u petak, 5.svibnja program započinje u 18 sati otvorenjem turnira u pikadu, a nastavlja se u 19 sati u studiju Galerije Antuna Augustinčića i to otvorenjem izložbe “Spomenik traje!”. I subota, 6. svibnja je prepuna događanja pa osim Tradicionalnog međunarodnog šahovskog turnira od 15 sati kreće dobro poznata manifestacija klanječkog kraja, “Dobro je, klanječko je”, a nedjelja je rezervirana za aktivnosti na našem Cesargradu. Sadržajan program završava u subotu, 13. svibnja VIII. terenskim natjecanjem operativnih vatrogasaca “Klanjec 2023.”. Zaista vjerujem da među svim tim događanjima svatko može pronaći nešto za sebe pa stoga pozivam sve da dođu u naš grad i dobro se zabave.

Što biste za kraj, povodom Dana grada poručili svojim građanima?

Pred nama su novi izazovi u realizaciji planiranih projekata za dobrobit svih naših stanovnika. Tako krećemo s izradom projektne dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju Trga mira, jednom budućem velikom projektu koji će uključivati ciljeve i smjernice Novog europskog Bauhausa. Također planiramo i ugradnju solarnih elektrana na krovovima gradske zgrade i dječjeg vrtića, projektiranje nogostupa uz županijsku cestu Lučelnica – Rakovec, rekonstrukciju stepenica na Prečkom putu kao i završetak komunalnih radova u skladu sa programom.

Svim svojim Klanjčankama i Klanjčanima čestitam Dan grada, vatrogascima čestitam blagdan sv. Florijana, njihovog nebeskog zaštitnika i zaštitnika našeg grada. Iskrene čestitke upućujem i svim dobitnicima gradskih priznanja, jer oni su ti koji svojim radom i agažmanom doprinose boljem Klanjcu.

www.sjever.hr
06.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.