Now Reading:
U Hrvatskoj prodaja oružja u zadnjih godinu dana naglo porasla! “Kupuju oružje na kredit”
Full Article 2 minutes read

U Hrvatskoj prodaja oružja u zadnjih godinu dana naglo porasla! “Kupuju oružje na kredit”

Zastrašujući događaji u Srbiji u posljednjih nekoliko dana prestravili su cijeli svijet, a tako i hrvatske građane. Unatoč apelima i brojnim kampanjama MUP-a za povrat oružja i streljiva, mnogi se građani oglušuju i još uvijek posjeduju ilegalno oružje.

U Zagrebu Tomislav Kamenečki već 30-tak godina vodi trgovinu oružja, a prodaja pištolja i pušaka u zadnjih godinu dana porasla je za 60 posto. Mladi do 30 godina, ali i žene čine većinu kupaca, dok se najviše traži lovačko naoružanje, donosi N1 Hrvatska.

-Danas su mladi ljudi spremni izdvojiti i pet ili šest tisuća eura i kupuju oružje na kredit i spremni su odreći se puno stvari ne bi li došli do nekakvog komada oružja koje će koristiti u streljani i u lovu. Gledaju to kroz neki vid možda i ulaganja, investicije – rekao je.

Mnogo je i onih koji posjeduju oružje, ali ilegalno. Iz MUP-a već godinama kroz brojne kampanje apeliraju na anoniman povrat takvog oružja, no čini se uzalud.

Ove godine u sklopu kampanje “Manje oružja, manje tragedija” samo u prva tri mjeseca policija je prikupila više od 860 komada vatrenog oružja, 23 tisuće streljiva i gotovo 18 kilograma eksploziva.

Od 2017. broj kaznenih djela i počinitelja u uzlaznoj je putanji, najviše 2020. Međutim, od 2021. zabilježen je manji broj pa je tako lani evidentirano 15 posto manje kaznenih djela posjedovanja, izrade i nabave oružja te eksplozivnih tvari, ali i 22 posto manje prijavljenih počinitelja u odnosu na godinu prije, donosi N1 Hrvatska.

A da je tražiti pomoć još uvijek stigmatizirano pitanje u Hrvatskoj, ali i susjedstvu, govore prizori iz Srbije koji su ovih dana obišli i zaveli u tugu cijeli svijet.

Foto: ilustracija
sjever.hr/N1info.hr
06.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.