Now Reading:
U Hrvatskoj prodaja oružja u zadnjih godinu dana naglo porasla! “Kupuju oružje na kredit”
Full Article 2 minutes read

U Hrvatskoj prodaja oružja u zadnjih godinu dana naglo porasla! “Kupuju oružje na kredit”

Zastrašujući događaji u Srbiji u posljednjih nekoliko dana prestravili su cijeli svijet, a tako i hrvatske građane. Unatoč apelima i brojnim kampanjama MUP-a za povrat oružja i streljiva, mnogi se građani oglušuju i još uvijek posjeduju ilegalno oružje.

U Zagrebu Tomislav Kamenečki već 30-tak godina vodi trgovinu oružja, a prodaja pištolja i pušaka u zadnjih godinu dana porasla je za 60 posto. Mladi do 30 godina, ali i žene čine većinu kupaca, dok se najviše traži lovačko naoružanje, donosi N1 Hrvatska.

-Danas su mladi ljudi spremni izdvojiti i pet ili šest tisuća eura i kupuju oružje na kredit i spremni su odreći se puno stvari ne bi li došli do nekakvog komada oružja koje će koristiti u streljani i u lovu. Gledaju to kroz neki vid možda i ulaganja, investicije – rekao je.

Mnogo je i onih koji posjeduju oružje, ali ilegalno. Iz MUP-a već godinama kroz brojne kampanje apeliraju na anoniman povrat takvog oružja, no čini se uzalud.

Ove godine u sklopu kampanje “Manje oružja, manje tragedija” samo u prva tri mjeseca policija je prikupila više od 860 komada vatrenog oružja, 23 tisuće streljiva i gotovo 18 kilograma eksploziva.

Od 2017. broj kaznenih djela i počinitelja u uzlaznoj je putanji, najviše 2020. Međutim, od 2021. zabilježen je manji broj pa je tako lani evidentirano 15 posto manje kaznenih djela posjedovanja, izrade i nabave oružja te eksplozivnih tvari, ali i 22 posto manje prijavljenih počinitelja u odnosu na godinu prije, donosi N1 Hrvatska.

A da je tražiti pomoć još uvijek stigmatizirano pitanje u Hrvatskoj, ali i susjedstvu, govore prizori iz Srbije koji su ovih dana obišli i zaveli u tugu cijeli svijet.

Foto: ilustracija
sjever.hr/N1info.hr
06.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.