Now Reading:
“Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate”: prije 28 godina oboren je MIG Rudolfa Perešina, heroja Domovinskog rata
Full Article 50 second read

“Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate”: prije 28 godina oboren je MIG Rudolfa Perešina, heroja Domovinskog rata

U Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici u utorak su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježene 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Bljesak” te 28. obljetnica pogibije Rudolfa Perešina čiji su avion na današnji dan 1995. godine odobrile neprijateljske snage.

Počast Rudolfu Perešinu i svim žrtvama Domovinskog rata odali su načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić te predsjednik i tajnik Udruge branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj Gornja Stubica Nenad Barimac i Stjepan Lešković.

Inače, Rudolf Perešin poginuo je u 37. godini života tijekom vojno-redarstvene operacije “Bljesak”. Njegov avion MIG 21 oborile su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine.

-Rudi će ostati zapamćen u hrvatskom narodu kada je u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku 25. listopada 1991. uspio pobjeći s MiG-om 21 i pri tom je izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“ – podsjećaju iz Općine.

www.sjever.hr / gornjastubica.hr
02.05.2023.

Input your search keywords and press Enter.