Now Reading:
Vozilo sletjelo u Dravu. Brzom reakcijom spašeni životi!!!!!
Full Article 3 minutes read

Vozilo sletjelo u Dravu. Brzom reakcijom spašeni životi!!!!!

Za dva dana je obilježavanje Nacionalnog dana hitne medicinske službe, a kao i svake godine tim povodom organizirana je zajednička vježba žurnih službi, ovoga puta na Dravi. U vježbi su sudjelovali vatrogasci, policija, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije i Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije.

-Svake godine imamo temu, a ove godine to je bilo spašavanje iz vode. Za sljedeću godinu nam još ostaje spašavanje iz ruševina čime ćemo zaokružiti ciklus velikih nesreća koje se mogu dogoditi na našem području. Suradnja nas i susjeda iz vrlo važna jer omogućava u stvarnoj situaciji koja se eventualno može desiti sinkronizirano i uspješno djelovanje – rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec.

Zamjenica načelnice Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Ljubica Božić čestitala je svim djelatnicima zavoda Nacionalni dan hitne medicinske službe te im zahvalila na njihovom radu.

Ovakve vježbe su od iznimne važnosti, ne samo zbog zakonskih obveza već i radi toga jer nam ukazuju na sve elemente sustava, jesu li oni dobro posloženi i je li potrebno nešto mijenjati. Prije nekoliko godina kroz te vježbe smo dobivali potvrdu kako su naše žurne službe spremne odgovoriti na sve izazove u kriznim situacijama, međutim, od kad smo imali potrese, rat u Ukrajini pa i veliku prometnu nesreću koja se dogodila prošle godine na autocesti, sada zasigurno znamo da sve naše službe jesu spremne odgovoriti na izazove u realnom vremenu. To je, prije svega, rezultat njihove stručnosti i profesionalnosti te primjene uvježbanih protokola kojima služe i ovakve vježbe. Cilj vježbe je i educirati građane, odnosno osvijestiti širu javnost o potrebi edukacija. Kako se vježba održava uz sam Nacionalni dan hitne medicinske službe koristim ovu priliku čestitati svim djelatnicima svih zavoda hitne medicine njihov dan i jedno veliko hvala – rekla je Božić.

Mario Rogina, djelatnik Javne vatrogasne postrojbe, zapovjjednik za operativu opisao je scenarij održane vježbe.

-Scenarij vježbe ove godine je slijetanje vozila u rijeku Dravu pri čemu imamo utopljenika, tri unesrećena, jednu osobu koja je ispala iz vozila i dvije osobe koje su u automobilu. Jedan utopljenik spašavat će se uz pomoć čamca dok će se ostali spašavati s kopna kada se vozilo izvuče iz rijeke. Živimo uz rijeku Dravu i ovakve situacije su moguće, a vatrogasci su uvijek tu da odrade ovakve intervencije u suradnji s drugim žurnim službama – zaključio je Rogina.

sjever.hr
28.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.