Now Reading:
ODLIČNI POKAZATELJI Varaždinska županija prednjači prema izdvajanjima za poljoprivredu – u samom vrhu i Krapinsko-zagorska županija!
Full Article 4 minutes read

ODLIČNI POKAZATELJI Varaždinska županija prednjači prema izdvajanjima za poljoprivredu – u samom vrhu i Krapinsko-zagorska županija!

Varaždinska županija, uz Vukovarsko-srijemsku, apsolutni je rekorder prema izdvajanju sredstava iz svog proračuna za subvencije u poljoprivredi. Pokazuju to podaci iz županijskih proračuna za 2021. godinu, piše Župan.hr.

Gledajući izdvajanja za potpore per capita, Varaždinska županija sa 23,63 kune po stanovniku prednjači, a od županija sa sjevera Hrvatske u top 5 je i Koprivničko-križevačka županija s 19,60 kuna.

Što se tiče udjela u proračunu, od županija sa sjevera Hrvatske, najviše su izdvojile Koprivničko-križevačka županija 0,28 posto, Varaždinska 0,24 posto i Krapinsko-zagorska 0,22 posto.

Po trendu rasta izdvojenih sredstava za subvencije u poljoprivredi u vrhu su Krapinsko-zagorska županija sa 449,9 tisuća i Varaždinska s 309,6 tisuća kuna više. Po relativnom pokazatelju, Krapinsko-zagorska s rastom 26,47 posto također je u vrhu.

Varaždinska županija izdvojila je 23,63 kune za subvencije poljoprivrednicima u 2021. godini i bila vodeća u odnosu na ostale županije. Četvrta je bila po udjelu izdvojenih proračunskih sredstava za subvencije, 0,24 posto te peta po rastu izdvojenih sredstava za potpore poljoprivrednicima na godišnjoj razini, za 309.543 kune. Prema podacima od ove godine, planirana sredstva su gotovo udvostručena u odnosu na 2021. godinu.

Za poticanje ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju Varaždinska županija kontinuirano povećava proračunska sredstva. Od 2021. godine do danas povećana su za više od 50 posto. I dok je 2021. godine izdvojeno 570.000 eura, u 2022. godini dodijeljen je rekordni iznos po javnom pozivu za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi. Odobreno je ukupno 868.364 eura za 1.135 korisnika, a njihov je broj tako prvi puta premašio brojku od 1.000 – donosi Župan.hr.

Varaždinska županija je i u ovoj godini dodatno povećala sredstva za poticanje ulaganja u poljoprivredu, pa je sada osigurano 927.871 eura. Podrška je osigurana i pčelarskim društvima, Sportskom ribolovnom savezu i Lovačkom savezu Varaždinske županije. Prošlu je godinu obilježila nezapamćena tuča koja je nanijela velike štete na poljoprivrednim usjevima i nasadima, a nakon provedenog javnog poziva za 393 poljoprivrednika iz Županije je isplaćen dosad najveći iznos naknada za štete, čak 1,4 milijuna eura.

Županija godišnje dodatno osigurava 160.000 eura za promociju, valorizaciju i predstavljanje autohtonih proizvoda, prvenstveno zaštićenih na razini Europske unije i Republike Hrvatske, a kontinuirano daje i podršku vinarima koji iz godine u godine osvajaju sve veći broj medalja na Decanter World Wine Awardsu u Londonu.

S ciljem dodatnog unapređenja poljoprivredne proizvodnje u Srednjoj školi Arboretum Opeka Marčan uspostavlja se Regionalni centar kompetentnosti iz poljoprivrede u koji će u sklopu dva europska projekta biti uloženo 15,6 milijuna eura.

Krapinsko-zagorska županija izdvojila je u 2021. iz proračuna 0,22 posto za subvencije poljoprivrednicima, 449,8 tisuća kuna više nego godinu prije, odnosno 26,47 posto više, a u ovoj godini ima 11 mjera ruralnog razvoja ukupne vrijednosti gotovo 350 tisuća eura.

Početkom veljače je objavljen natječaj za ostvarenje potpora poljoprivrednim udrugama vrijedan 13,5 tisuća eura te još pet natječaja ukupne vrijednosti 172.000 eura, a nedavno je zatvoren natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje vrijedan 65. tisuća eura.

Visina potpore po korisniku iznosi do 6,6 tisuća eura, a maksimalno do 60% od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Zatvoren je i natječaj za uzgoj zagorskog purana, a osigurano je 50 tisuća eura. Zatim i natječaj za potporu za kupnju loznih cijepova autohtonih sorti vinove loze za podizanje nasada autohtonih sorti vrijedan 30.000 eura. Iznos od 13,5 tisuća eura namijenjen je za potporu za pripremu projektne dokumentacije, a isti iznos i za potporu za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda na području Županije, piše Župan.hr.

Jedna od mjera ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske županije je potpora za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina te potpore za očuvanje pčelinjeg fonda.

www.sjever.hr / zupan.hr
10.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.