Now Reading:
Crveni križ Zagrebačke županije domaćin natjecanju mladih koji uče jednu od najvažnijih vještina – kako spasiti ljudski život!
Full Article 2 minutes read

Crveni križ Zagrebačke županije domaćin natjecanju mladih koji uče jednu od najvažnijih vještina – kako spasiti ljudski život!

Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije bilo je domaćin 12. međužupanijskog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije.

Sudjelovalo je 14 ekipa, u kategorijama podmlatka i mladih, koje su osvojile prva mjesta na školskim, potom i gradskim natjecanjima. Samo natjecanje obuhvaćalo je provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći. Osim praktičnoga dijela, natjecatelji, njih ukupno 84, pisali su i test znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu te ljudskim pravima i pravima djeteta.

-Ovogodišnje natjecanje ima veliki značaj, jer nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, mladi ponovno imaju priliku pokazati svoje znanje. Zahvaliti treba i mentorima, djelatnicima i volonterima Crvenog križa koji ulažu svoje vrijeme i znanje kako bi djecu naučili jednoj od najvažnijih vještina u životu spasiti ljudski život – rekla je Drinka Sopta, ravnateljica Društva Crvenoga križa Zagrebačke županije, dodavši da će velika većina natjecatelja ostati volontirati u Crvenom križu.

Scenarij ovogodišnjega natjecanja, uz ostalo, obuhvaćao je prvu pomoć pothlađenoj osobi, pomoć osobi na čije je noge palo stablo, osobi sa stranim tijelom u dlanu, osobi koja je doživjela napad astme i panike, osobi s prijelomom potkoljenice…

U kategoriji podmlatka najuspješnija je bila ekipa Gradskog društva Crvenoga križa Dugo Selo, koju čine učenice Osnovne škole Stjepana Radića iz Božjakovine, a u kategoriji mladih ekipa Gradskog društva Crvenog križa Sisak, koju čine učenice sisačke Gimnazije. Ove dvije ekipe izborile su nastup na državnom natjecanju Hrvatskoga Crvenog križa koje će se sredinom svibnja održati u Zagrebu.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
04.04.2023.

Input your search keywords and press Enter.