Now Reading:
Na vidiku kraj pandemije?
Full Article 2 minutes read

Na vidiku kraj pandemije?

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje kada bi se službeno mogao proglasiti kraj pandemije koronavirusa.

Iz WHO su najavili uskoro proglašenje kraja pandemije uzrokovane virusom Covid-19. Svoje mišljenje o tome dao je i šef Hrvatskog zavoda za javnu zdravstvo Capak koji je poručio kako je izgledno da će do prije ljeta biti biti proglašen kraj pandemije, ali da do onda svakako mjere i oprez još uvijek moraju ostati na snazi.

Vrlo je malo vjerojatno da će se to dogoditi prije petog mjeseca. Sljedeći sastanak Odbora za hitna stanja koji donosi odluku o kraju pandemije će biti u petom mjesecu, uoči skupštine Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi koja je oko 20. svibnja – rekao je Capak o mogućem proglašenju kraja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, donosi Dnevnik.hr i dodao kako je u prvom mjesecu, kada je zasjedao Odbor za hitna stanja, Odbor došao do zaključka da još uvijek ima puno oboljelih i umrlih.

U prvom mjesecu, kada je i zadnji puta zasjedao Odbor, zaprijetio je epidemijski val iz Kine pa još nije bilo vrijeme za proglašenje kraja.

-Ta pandemija je onda vezana uz određene organizacijske, gospodarske i ekonomske probleme koje svakako treba što prije riješiti. Dakako, ne treba s time brzati, nego mjere i oprez još neko vrijeme trebaju ostati na snazi – istaknuo je Capak i dao svoju prognozu kada bi se mogao proglasiti kraj:

-Ja mislim da je izgledno da to bude prije ovoga ljeta – zaključio je Capak.

Foto: arhiva
sjever.hr/dnevnik.hr
28.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.