Now Reading:
Uoči početka turističke sezone velike promjene na devet hrvatskih aerodroma
Full Article 2 minutes read

Uoči početka turističke sezone velike promjene na devet hrvatskih aerodroma

avion

Vijeće EU je 8. prosinca 2022. donijelo Odluku o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj. Tom Odlukom Republika Hrvatska je s 1. siječnjem ove godine postala država članica Schengenskog područja te su time ukinute kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama, dok se kontrole osoba na unutarnjim zračnim granicama ukidaju od danas, 26. ožujka 2023. godine, a što je i početak ljetnog reda letenja.
 
S današnjim danom 9 međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Schengenske pravne stečevine, a radi se o međunarodnim zračnim lukama u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar schengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola.
 
Isto tako, s današnjim danom u cjelosti završava put potpune primjene Schengenske pravne stečevine, čije smo blagodati u graničnim prijelazima na kopnenom i morskom dijelu počeli osjećati s ulaskom u novu 2023. godinu.
 
Značaj i važnost primjene schengenskih pravila u zračnom prometu vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70% će biti putnici unutar Schengena, a 30% izvan Schengenskog prostora. Izuzetak u tom smislu je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer schengenskih i neschengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 %.
 
Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije.
  
Ta evaluacija je u zračnim lukama provedena u lipnju 2016. i studenom 2017. godine, nakon čega je potvrđena potpuna usklađenost schengenskih standarda u svim zračnim lukama u Republici Hrvatskoj.
 
S potpunom primjenom Schengenske pravne stečevine u zračnom prometu, na svim zračnim lukama Republike Hrvatske bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova.
 
Upravo u tijeku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u Republiku Hrvatsku, a ukidanje granične kontrole na unutarnjim letovima utjecat će na ubrzani i olakšani prolazak preko zračnih luka bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u Republiku Hrvatsku zračnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim.

sjever.hr/mup-gov.hr
26.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.