Now Reading:
Uoči početka turističke sezone velike promjene na devet hrvatskih aerodroma
Full Article 2 minutes read

Uoči početka turističke sezone velike promjene na devet hrvatskih aerodroma

avion

Vijeće EU je 8. prosinca 2022. donijelo Odluku o punoj primjeni odredaba schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj. Tom Odlukom Republika Hrvatska je s 1. siječnjem ove godine postala država članica Schengenskog područja te su time ukinute kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama, dok se kontrole osoba na unutarnjim zračnim granicama ukidaju od danas, 26. ožujka 2023. godine, a što je i početak ljetnog reda letenja.
 
S današnjim danom 9 međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj započinje s punom primjenom Schengenske pravne stečevine, a radi se o međunarodnim zračnim lukama u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar schengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola.
 
Isto tako, s današnjim danom u cjelosti završava put potpune primjene Schengenske pravne stečevine, čije smo blagodati u graničnim prijelazima na kopnenom i morskom dijelu počeli osjećati s ulaskom u novu 2023. godinu.
 
Značaj i važnost primjene schengenskih pravila u zračnom prometu vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70% će biti putnici unutar Schengena, a 30% izvan Schengenskog prostora. Izuzetak u tom smislu je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer schengenskih i neschengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 %.
 
Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije.
  
Ta evaluacija je u zračnim lukama provedena u lipnju 2016. i studenom 2017. godine, nakon čega je potvrđena potpuna usklađenost schengenskih standarda u svim zračnim lukama u Republici Hrvatskoj.
 
S potpunom primjenom Schengenske pravne stečevine u zračnom prometu, na svim zračnim lukama Republike Hrvatske bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova.
 
Upravo u tijeku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u Republiku Hrvatsku, a ukidanje granične kontrole na unutarnjim letovima utjecat će na ubrzani i olakšani prolazak preko zračnih luka bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u Republiku Hrvatsku zračnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim.

sjever.hr/mup-gov.hr
26.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.