Now Reading:
KAKVA IDEJA: Cerade od jumbo plakata recikliraju u opremu za vatrogasce i HGSS, a sve se šiva u Petrinji
Full Article 2 minutes read

KAKVA IDEJA: Cerade od jumbo plakata recikliraju u opremu za vatrogasce i HGSS, a sve se šiva u Petrinji

Umjesto da ogromne plakate površine veće od 100 četvornih metara zbrinjavaju kao otpad, jedna tvrtka iz Zagreba odlučila ih je, nakon što „odrade” svoj posao, reciklirati u opremu potrebnu vatrogascima i HGSS-u, a sve se šiva u Petrinji.

Priču o ovoj kreativnoj i hvalevrijednoj ideji donosi RTL Danas. Kako je za danas.hr kazao šef zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih, oni su tvrtki dali ideju i dizajn, kao i specifikacije što im treba kako bi stala njihova oprema i na kraju dobili sjajne torbe, praktične za svakodnevnu upotrebu.

Inače, navedena se tvrtka bavi izradom najvećih reklama po trgovima i neboderima, pa svake godine kao otpad nastane i nekoliko stotina velikih reklamnih cerada koje ne bacaju, već recikliraju.

Do ideje je došlo 2017. godine u vrijeme velikih požara u Dalmaciji kada su postavljali reklamu i pozvali lokalni DVD da osigurava mjesto na kojem su radili. Tada su primijenili da imaju opremu koja je skrojena od sličnog materijala kao i njihove reklame te ruksake i torbe od cerade. Nakon toga javili su se zagrebačkim vatrogascima koji su se oduševili.

-Puno opreme uništilo se nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa pa su nam njihove torbe dobro došle. Ovo je pametan način da se iskoristi cerada koja je dosta čvrsti materijal – rekao je Jembrih za danas.hr.

Danas njihove torbe skrojene od reklama nose vatrogasci od Zagreba do najudaljenijih otoka, a ideju je objeručke prihvatio i HGSS. Na torbama se ne vidi reklama jer je njihov format toliko velik da se od jednog slova mogu skrojiti i tri torbe.

Naime, radi se o reklamnim ceradama veličine od 40 do 108 četvornih metara, pa materijala za šivanje itekako ima. Svake godine tvrtka skine i 400 cerada koje su “odradile” reklamu, koje onda mora ili skladištiti ili dati da se zbrinu kao otpad.

Novac koji bi za to potrošili sada usmjeravaju na šivanje torbi za vatrogasce i HGSS-ovce i svake godine ovim herojima doniraju 200 do 300 takvih torbi.

Cijeli prilog pogledajte ovdje.

Foto: screenshot danas.hr
www.sjever.hr / danas.hr
22.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.