Now Reading:
TATE, SRETAN VAM VAŠ DAN Znate li zašto baš danas slavimo Dan očeva?
Full Article 1 minutes read

TATE, SRETAN VAM VAŠ DAN Znate li zašto baš danas slavimo Dan očeva?

U Hrvatskoj se, kao i u brojnim europskim zemljama, 19. ožujka slavi Dan očeva, dan na koji se slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu.

Ovaj datum u Hrvatskoj je odabran zbog blagdana svetog Josipa, Isusova oca, a prvo obilježavanje ovog dana bilo je 1908. godine u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva.

Naime, nakon nesreće jedna kći kojoj je poginuo otac zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve stradale, a ta se proslava uskoro proširila i po drugim gradovima u SAD-u, nedugo nakon toga i na cijeli svijet.

U većini zemalja Dan očeva slavi se treću nedjelju u lipnju, no neke zemlje su odredile poseban datum. Tako se u Hrvatskoj, Belgiji, Portugalu i Španjolskoj Dan očeva slavi 19. ožujka, u Austriji i Novom Zelandu prve nedjelje u rujnu, u Brazilu pak druge nedjelje u kolovozu, u Bugarskoj 20. lipnja, a u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj druge nedjelje u studenom. U Litvi se ovaj dan obilježava prve nedjelje u lipnju, a u Njemačkoj 40 dana nakon Uskrsa.

www.sjever.hr
19.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.