Now Reading:
TATE, SRETAN VAM VAŠ DAN Znate li zašto baš danas slavimo Dan očeva?
Full Article 1 minutes read

TATE, SRETAN VAM VAŠ DAN Znate li zašto baš danas slavimo Dan očeva?

U Hrvatskoj se, kao i u brojnim europskim zemljama, 19. ožujka slavi Dan očeva, dan na koji se slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu.

Ovaj datum u Hrvatskoj je odabran zbog blagdana svetog Josipa, Isusova oca, a prvo obilježavanje ovog dana bilo je 1908. godine u SAD-u nakon velike rudarske katastrofe u kojoj je poginulo više od 250 očeva.

Naime, nakon nesreće jedna kći kojoj je poginuo otac zamolila je lokalnog pastora da održi misu za sve stradale, a ta se proslava uskoro proširila i po drugim gradovima u SAD-u, nedugo nakon toga i na cijeli svijet.

U većini zemalja Dan očeva slavi se treću nedjelju u lipnju, no neke zemlje su odredile poseban datum. Tako se u Hrvatskoj, Belgiji, Portugalu i Španjolskoj Dan očeva slavi 19. ožujka, u Austriji i Novom Zelandu prve nedjelje u rujnu, u Brazilu pak druge nedjelje u kolovozu, u Bugarskoj 20. lipnja, a u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj druge nedjelje u studenom. U Litvi se ovaj dan obilježava prve nedjelje u lipnju, a u Njemačkoj 40 dana nakon Uskrsa.

www.sjever.hr
19.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.