Now Reading:
U Međimurskoj županiji uskoro kreću sistematski pregledi za koje će građani dobiti plaćeni slobodan dan – evo tko će biti pozvan
Full Article 2 minutes read

U Međimurskoj županiji uskoro kreću sistematski pregledi za koje će građani dobiti plaćeni slobodan dan – evo tko će biti pozvan

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako u travnju u pet županija, među njima i Međimurskoj, kreće pilot projekt preventivnih zdravstvenih pregleda. On će trajati četiri mjeseca i obuhvatit će tisuću građana starijih od 40 godina koji najmanje dvije godine nisu bili kod svog liječnika obiteljske medicine – donosi tportal.

Pilot projekt provest će se i u Međimurskoj županiji, a obuhvatit će tisuću građana starijih od 40 godina. Naglasak je na dobnoj skupini od 40 do 44 godine jer je utvrđeno da ona najmanje odlazi liječniku, a u toj dobi počinje niz kroničnih nezaraznih bolesti.

Građani će dobiti pozive od Zavoda za javno zdravstvo putem pošte, maila ili telefonskog poziva te će dobiti plaćeni slobodan dan za obavljanje pregleda. Odaziv je dobrovoljan i onaj tko se ne odazove neće biti penaliziran, piše tportal.

Troškove u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a prema procjenama resornog Ministarstva, preventivnim pregledima uštedjet će se oko 18 milijuna eura. Cilj je poboljšanje ishoda liječenja do 2030. godine.

Pretrage koje će se obavljati ovise o dobi i spolu, a uključuju krvne pretrage, pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta, određivanje Indeksa tjelesne mase, denzitometriju za starije od 65 godina, kontrolu vida i sluha, mamografske preglede i hemokult test za starije od 50 godina koji se nisu odazvali na nacionalne preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke i raka debelog crijeva.

Preventivni program je dobrovoljan i za liječnike obiteljske medicine koji će ga moći provoditi u slobodno vrijeme i bit će posebno za to plaćeni, odnosno obračunavat će im se kao prekovremeni rad, a građani će ih moći obaviti kod izabranog liječnika obiteljske medicine ili u domu zdravlja.

Kako je najavljeno, pilot projekt će završiti u srpnju, a nakon njegove evaluacije u rujnu, na nacionalnoj bi razini trebao zaživjeti u listopadu.

Foto: medjimurska-zupanija.hr
www.sjever.hr / tportal.hr
19.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.