Now Reading:
Održana konferencija “EU fondovi – Nove prilike 2021. – 2027.”: Koprivničko – križevačka županija nastavlja s realizacijom velikih projekata
Full Article 4 minutes read

Održana konferencija “EU fondovi – Nove prilike 2021. – 2027.”: Koprivničko – križevačka županija nastavlja s realizacijom velikih projekata

U prostorijama HGK – Županijska komora Koprivnica, a u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana je konferencija “EU fondovi – Nove prilike 2021. – 2027.”, kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren sa suradnicima, dok je ispred Grada Koprivnice nazočio gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima.

Konferencija je uz predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, okupila i predstavnike regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnike sredstava EU fondova te dionike regionalnog i lokalnog razvoja.

Koprivničko – križevački župan Koren kazao je kako je uvjeren da će se nastaviti s financiranjem važnih projekata na prostoru KKŽ, a Županija će biti spremna prilikom pripreme tih projekata, što se tiče predfinanciranja ili sufinanciranja, kao što se to činilo i dosad.

– Trenutno se na prostoru naše županije realiziraju velike nacionalne investicije, poput izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci-mađarska granica vrijednosti preko 400 milijuna eura, a tu su i aglomeracije te priprema za Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Ukupno je to preko 700 milijuna eura ulaganja, što je značajan iznos, a od novog financijskog razdoblja očekujemo sličnu dinamiku i doprinos razvoju gospodarstva i čitavog ovog prostora. Uspješno koristimo sredstva iz EU fondova koja su nam na raspolaganju, a spomenimo i kako smo kroz Razvojni sporazum Sjever u procesu kandidiranja i realizacije pet velikih projekata, s time da u suradnji s našom PORA-om Razvojnom agencijom pripremamo i dvadesetak manjih. Nadamo se da će sljedeće razdoblje biti barem jednako uspješno kao ovo danas – istaknuo je župan Koren.

Sudionicima su se obratili i gradonačelnik Jakšić, koji je nabrojao gradske projekte koji su realizirani europskim novcem kazavši kako će se u novom proračunskom razdoblju kroz ITU mehanizam otvoriti prostor za velike projekte na području grada i okolnih općina.

Iva Novak, ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zahvalila je na domaćinstvu te predstavila mogućnosti financiranja lokalnih projekata u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.

Predstavljene su mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) vrijednog 5,203 milijardi eura i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. (ITP) vrijednog 1,569 milijardi eura.

Nakon prezentacija, uslijedila je panel rasprava na kojoj je ispred KKŽ prisustvovao zamjenik koprivničko – križevačkog župana Ratimir Ljubić, ispred PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ ravnateljica Melita Birčić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, Stjepan Marković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ivan Franičević iz tvrtke Rasco.

Kako je naglasio zamjenik Ljubić, u prethodnoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. na području županije su se provodili ili se provode projekti u vrijednosti 500 milijuna eura, od aglomeracija, rekonstrukcija željezničke pruge pa sve do manjih projekata koji su od velike važnosti za lokalnu zajednicu u kojima je Županija nositelj ili partner poput izgradnje Centra kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu, izgradnja “sigurne kuće”, projekta Dnevnih bolnica te brojnih manjih projekata u sektorima zdravstva i socijalne skrbi (vrijednih preko 20 milijuna eura) i obrazovanja ( vrijednih preko 11,5 milijuna eura).

– U novom smo razdoblju na natječaje iz NPOO do sada ukupno prijavili 12 projekata sveukupne vrijednosti 41,2 milijuna eura, također su prijavljeni projekti vezani uz izradu projektno-tehničke dokumentacije sveukupne vrijednosti 1,3 milijuna eura, a u okviru Razvojnog sporazuma regije Sjever, Županija će provesti pet projekata sveukupne vrijednosti 411,7 milijuna eura za što smo već osigurali i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije u iznosu 1,6 milijuna eura. Sve ovo pokazuje kako itekako radimo na tome da privučemo što više europskog novca i građanima osiguramo još bolji standard života – zaključio je Ljubić.

www.sjever.hr
17.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.