Now Reading:
Održana konferencija “EU fondovi – Nove prilike 2021. – 2027.”: Koprivničko – križevačka županija nastavlja s realizacijom velikih projekata
Full Article 4 minutes read

Održana konferencija “EU fondovi – Nove prilike 2021. – 2027.”: Koprivničko – križevačka županija nastavlja s realizacijom velikih projekata

U prostorijama HGK – Županijska komora Koprivnica, a u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održana je konferencija “EU fondovi – Nove prilike 2021. – 2027.”, kojoj je ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren sa suradnicima, dok je ispred Grada Koprivnice nazočio gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima.

Konferencija je uz predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, okupila i predstavnike regionalnih i lokalnih razvojnih agencija, korisnike sredstava EU fondova te dionike regionalnog i lokalnog razvoja.

Koprivničko – križevački župan Koren kazao je kako je uvjeren da će se nastaviti s financiranjem važnih projekata na prostoru KKŽ, a Županija će biti spremna prilikom pripreme tih projekata, što se tiče predfinanciranja ili sufinanciranja, kao što se to činilo i dosad.

– Trenutno se na prostoru naše županije realiziraju velike nacionalne investicije, poput izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci-mađarska granica vrijednosti preko 400 milijuna eura, a tu su i aglomeracije te priprema za Regionalni centar za gospodarenje otpadom. Ukupno je to preko 700 milijuna eura ulaganja, što je značajan iznos, a od novog financijskog razdoblja očekujemo sličnu dinamiku i doprinos razvoju gospodarstva i čitavog ovog prostora. Uspješno koristimo sredstva iz EU fondova koja su nam na raspolaganju, a spomenimo i kako smo kroz Razvojni sporazum Sjever u procesu kandidiranja i realizacije pet velikih projekata, s time da u suradnji s našom PORA-om Razvojnom agencijom pripremamo i dvadesetak manjih. Nadamo se da će sljedeće razdoblje biti barem jednako uspješno kao ovo danas – istaknuo je župan Koren.

Sudionicima su se obratili i gradonačelnik Jakšić, koji je nabrojao gradske projekte koji su realizirani europskim novcem kazavši kako će se u novom proračunskom razdoblju kroz ITU mehanizam otvoriti prostor za velike projekte na području grada i okolnih općina.

Iva Novak, ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zahvalila je na domaćinstvu te predstavila mogućnosti financiranja lokalnih projekata u novom financijskom razdoblju 2021.-2027.

Predstavljene su mogućnosti financiranja razvojnih projekata u okviru Kohezijske politike u financijskom razdoblju 2021.-2027. te posebno novih programa Konkurentnost i kohezija 2021.-2027. (PKK) vrijednog 5,203 milijardi eura i Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. (ITP) vrijednog 1,569 milijardi eura.

Nakon prezentacija, uslijedila je panel rasprava na kojoj je ispred KKŽ prisustvovao zamjenik koprivničko – križevačkog župana Ratimir Ljubić, ispred PORA Regionalne razvojne agencije KKŽ ravnateljica Melita Birčić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, Stjepan Marković iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ivan Franičević iz tvrtke Rasco.

Kako je naglasio zamjenik Ljubić, u prethodnoj financijskoj perspektivi 2014.-2020. na području županije su se provodili ili se provode projekti u vrijednosti 500 milijuna eura, od aglomeracija, rekonstrukcija željezničke pruge pa sve do manjih projekata koji su od velike važnosti za lokalnu zajednicu u kojima je Županija nositelj ili partner poput izgradnje Centra kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu, izgradnja “sigurne kuće”, projekta Dnevnih bolnica te brojnih manjih projekata u sektorima zdravstva i socijalne skrbi (vrijednih preko 20 milijuna eura) i obrazovanja ( vrijednih preko 11,5 milijuna eura).

– U novom smo razdoblju na natječaje iz NPOO do sada ukupno prijavili 12 projekata sveukupne vrijednosti 41,2 milijuna eura, također su prijavljeni projekti vezani uz izradu projektno-tehničke dokumentacije sveukupne vrijednosti 1,3 milijuna eura, a u okviru Razvojnog sporazuma regije Sjever, Županija će provesti pet projekata sveukupne vrijednosti 411,7 milijuna eura za što smo već osigurali i sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije u iznosu 1,6 milijuna eura. Sve ovo pokazuje kako itekako radimo na tome da privučemo što više europskog novca i građanima osiguramo još bolji standard života – zaključio je Ljubić.

www.sjever.hr
17.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.