Now Reading:
U Klanjcu osnovan Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika – Za predsjednika izabran Božidar Brezinščak Bagola
Full Article 3 minutes read

U Klanjcu osnovan Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika – Za predsjednika izabran Božidar Brezinščak Bagola

U klanječkoj Galeriji Antuna Augustinčića održana je Osnivačka skupština Krapinsko-zagorskog ogranka Društva hrvatskih književnika, koju je otvorio predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić.

Kako je istaknuo na samom početku Krapinsko-zagorski ogranak biti će deseti ogranak DHK za kojeg se nada i vjeruje da će biti jedan od uspješnijih.

– Osnivanjem Ogranka zagorski književnici, članovi DHK, moći će daleko više pomoći mladima i onima koji tek traže svoj put u književnom stvaralaštvu. Zagorci su genetski radišni i talentirani ljudi, čudo bi bilo da ovdje nema puno kvalitetnih pisaca – rekao je Zlatko Krilić.

Inicijativu za osnivanje ogranka potpisalo je pet članova DHK među kojima su Hrvoje Kovačević, Rajko Fureš, Ivica Glogoški, Nena Lončar i Božidar Brezinščak Bagola. Uz spomenute, tu su još Vera Grgac, Alojz Jembrih, Marijan Karabin, Nenad Piskač, Ladislav Prežigalo i Borben Vladović, redovni članovi DHK zainteresirani za rad u novoosnovanom Ogranku, a pored spomenutih 11 članova DHK, u rad Krapinsko-zagorskog ogranka uključit će se i tridesetak članova-suradnika.

Za predsjednika Ogranka izabran je Božidar Brezinščak Bagola, a uz njega, u Upravni odbor izabrani su još Hrvoje Kovačević, Nenad Piskač, Vera Grgac i Ladislav Prežigalo.

Novoosnovani ogranak sa sjedištem u Klanjcu nastavit će četvrtstoljetnu tradiciju Hrvatskozagorskoga književnog društva. Nastavit će se i prepoznatljive aktivnosti kao što su bogata nakladnička djelatnost, izdavanje zbornika književnih uradaka, suradnja u izdavanju časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje te dodjeljivanje godišnje nagrade “Rikard Jorgovanić” za najbolju objavljenu knjigu u Hrvatskom zagorju.

Osnivanju Ogranka DHK prisustvovao je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek koji gotovo od samih početaka prati i podupire rad zagorskih književnika. U svom obraćanju okupljenim književnicima rekao je kako je osnivanje Krapinsko-zagorskog ogranka DHK normalni slijed, jer je HZKD nakon 20 godina uspješnog djelovanja jednostavno prerastao razloge zbog kojih je osnovan.

Istaknuo je i kako ga raduje što će sjedište i dalje ostati u Klanjcu, budući je, kako je rekao, siguran da zagorski književnici ni prije dvadesetak godina nisu slučajno odabrali Klanjec kao svoje sjedište. Klanjec je doista grad kulture, povijesti, velikih, plemenitih ljudi o čemu svjedoči i mjesto održavanja Osnivačke skupštine, Galerije jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara. Gradonačelnik Brlek naglasio je kako se nada da Klanjec neće iznevjeriti domaćinstvo, te će, kao i dosada, biti dobri domaćini te u skladu sa svojim maksimalnim mogućnostima potpomagati Ogranak.

www.sjever.hr
15.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.