Now Reading:
U Klanjcu osnovan Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika – Za predsjednika izabran Božidar Brezinščak Bagola
Full Article 3 minutes read

U Klanjcu osnovan Krapinsko-zagorski ogranak Društva hrvatskih književnika – Za predsjednika izabran Božidar Brezinščak Bagola

U klanječkoj Galeriji Antuna Augustinčića održana je Osnivačka skupština Krapinsko-zagorskog ogranka Društva hrvatskih književnika, koju je otvorio predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić.

Kako je istaknuo na samom početku Krapinsko-zagorski ogranak biti će deseti ogranak DHK za kojeg se nada i vjeruje da će biti jedan od uspješnijih.

– Osnivanjem Ogranka zagorski književnici, članovi DHK, moći će daleko više pomoći mladima i onima koji tek traže svoj put u književnom stvaralaštvu. Zagorci su genetski radišni i talentirani ljudi, čudo bi bilo da ovdje nema puno kvalitetnih pisaca – rekao je Zlatko Krilić.

Inicijativu za osnivanje ogranka potpisalo je pet članova DHK među kojima su Hrvoje Kovačević, Rajko Fureš, Ivica Glogoški, Nena Lončar i Božidar Brezinščak Bagola. Uz spomenute, tu su još Vera Grgac, Alojz Jembrih, Marijan Karabin, Nenad Piskač, Ladislav Prežigalo i Borben Vladović, redovni članovi DHK zainteresirani za rad u novoosnovanom Ogranku, a pored spomenutih 11 članova DHK, u rad Krapinsko-zagorskog ogranka uključit će se i tridesetak članova-suradnika.

Za predsjednika Ogranka izabran je Božidar Brezinščak Bagola, a uz njega, u Upravni odbor izabrani su još Hrvoje Kovačević, Nenad Piskač, Vera Grgac i Ladislav Prežigalo.

Novoosnovani ogranak sa sjedištem u Klanjcu nastavit će četvrtstoljetnu tradiciju Hrvatskozagorskoga književnog društva. Nastavit će se i prepoznatljive aktivnosti kao što su bogata nakladnička djelatnost, izdavanje zbornika književnih uradaka, suradnja u izdavanju časopisa za kulturu Hrvatsko zagorje te dodjeljivanje godišnje nagrade “Rikard Jorgovanić” za najbolju objavljenu knjigu u Hrvatskom zagorju.

Osnivanju Ogranka DHK prisustvovao je i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek koji gotovo od samih početaka prati i podupire rad zagorskih književnika. U svom obraćanju okupljenim književnicima rekao je kako je osnivanje Krapinsko-zagorskog ogranka DHK normalni slijed, jer je HZKD nakon 20 godina uspješnog djelovanja jednostavno prerastao razloge zbog kojih je osnovan.

Istaknuo je i kako ga raduje što će sjedište i dalje ostati u Klanjcu, budući je, kako je rekao, siguran da zagorski književnici ni prije dvadesetak godina nisu slučajno odabrali Klanjec kao svoje sjedište. Klanjec je doista grad kulture, povijesti, velikih, plemenitih ljudi o čemu svjedoči i mjesto održavanja Osnivačke skupštine, Galerije jednog od najpoznatijih hrvatskih kipara. Gradonačelnik Brlek naglasio je kako se nada da Klanjec neće iznevjeriti domaćinstvo, te će, kao i dosada, biti dobri domaćini te u skladu sa svojim maksimalnim mogućnostima potpomagati Ogranak.

www.sjever.hr
15.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.