Now Reading:
Zagrebačka županija stvara adekvatne uvjete za pomoć starijim osobama: otvoren prvi Centar za pružanje socijalnih usluga u zajednici
Full Article 2 minutes read

Zagrebačka županija stvara adekvatne uvjete za pomoć starijim osobama: otvoren prvi Centar za pružanje socijalnih usluga u zajednici

Prvi i zasada jedini Centar za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Zagrebačkoj županiji svečano je otvoren danas u centru Vrbovca. Novoizgrađeni Centar omogućuje stvaranje uvjeta za prevenciju i odgađanje institucionalnog zbrinjavanja osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom na području grada Vrbovca i okolnih općina Dubrave, Gradeca, Rakovca, Farkaševca i Preseke, a ukupna vrijednost projekta je oko 17,5 milijuna kuna.

Glavnina novca, gotovo 15 milijuna kuna, osigurana je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok su Zagrebačka županija i Grad Vrbovec kao partneri u projektu pomogli svaki s milijun kuna te je Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec, koje je i prijavitelj ovog hvalevrijednog projekta, sudjelovalo s 598 tisuća kuna.

-Zagrebačka županija itekako je svjesna problema osoba treće životne dobi. Svjesni smo koliko je teško doći do adekvatne njege i pomoći i upravo iz tog razloga nismo ni sekunde dvojili kada nam se Gradsko društvo Crvenog križa u Vrbovcu obratilo s molbom da kao partneri i financijski pomognemo ovaj hvalevrijedan projekt – naglasio je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Da je ovaj prostor od iznimne važnosti kazala je i Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec koja je pojasnila kako je on namijenjen pružanju socijalnih usluga osobama starije životne dobi.

-Imamo dnevni boravak, kulinarsku radionicu, tekstilnu, keramičarsku, drvodjelsku, slikarsku, frizersku radionicu i čitav niz događanja u zgradi. Svaki dan nam dolaze novi korisnici, a imamo prostor za osobe koji sudjeluju u pomoći u kući – objasnila je Mucko.

Naime, Centar pruža usluge pomoći u kući i pripreme gotovih obroka za 70 korisnika grada Vrbovca i okolnih općina te boravka za 40 starijih i nemoćnih osoba, a ima i dvije dvokrevetne stambene jedinice za organizirano stanovanje 4 deinstitucionalizirana korisnika. Također, nabavljeno je i vozilo za pružanje usluge prijevoza za 40 korisnika Centra i dostavu gotovih obroka za 70 korisnika.

www.sjever.hr / zagrebacka-zupanija.hr
15.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.