Now Reading:
INCIDENT IZNAD CRNOG MORA: Sudarili se ruski borbeni zrakoplov i američki dron
Full Article 1 minutes read

INCIDENT IZNAD CRNOG MORA: Sudarili se ruski borbeni zrakoplov i američki dron

Ruski borbeni zrakoplov oborio je jutros dron američkih zračnih snaga MQ-9 Reaper iznad Crnog mora nakon što je oštetio propeler američkog drona, prema američkom dužnosniku upoznatom s incidentom, javlja Index.

Naime, kako navodi dužnosnik, dron Reaper i dva mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, a potom je jedan oštetio propeler drona što je prisililo Amerikance da odobre Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru.

Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi.

Zračne snage SAD-a izdale su priopćenje u kojem optužuju ruske zrakoplove da su se ponašali na “nesmotren, ekološki neispravan i neprofesionalan način“. General američkih zračnih snaga James B. Hecker je naglasio kako ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti te kako je nesiguran i neprofesionalan.

Foto: ilustracija
www.sjever.hr / index.hr
14.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.