Now Reading:
INCIDENT IZNAD CRNOG MORA: Sudarili se ruski borbeni zrakoplov i američki dron
Full Article 1 minutes read

INCIDENT IZNAD CRNOG MORA: Sudarili se ruski borbeni zrakoplov i američki dron

Ruski borbeni zrakoplov oborio je jutros dron američkih zračnih snaga MQ-9 Reaper iznad Crnog mora nakon što je oštetio propeler američkog drona, prema američkom dužnosniku upoznatom s incidentom, javlja Index.

Naime, kako navodi dužnosnik, dron Reaper i dva mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, a potom je jedan oštetio propeler drona što je prisililo Amerikance da odobre Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru.

Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi.

Zračne snage SAD-a izdale su priopćenje u kojem optužuju ruske zrakoplove da su se ponašali na “nesmotren, ekološki neispravan i neprofesionalan način“. General američkih zračnih snaga James B. Hecker je naglasio kako ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti te kako je nesiguran i neprofesionalan.

Foto: ilustracija
www.sjever.hr / index.hr
14.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.