Now Reading:
ODLUKA JE PALA! Ovo su tri najbolje nove hrvatske riječi. Hoćete li ih upotrebljavati?
Full Article 50 second read

ODLUKA JE PALA! Ovo su tri najbolje nove hrvatske riječi. Hoćete li ih upotrebljavati?

Izabrane su nove tri hrvatske riječi na natječaju koji provodi časopis Jezik, a podupire Zaklada „Dr. Ivan Šreter“, a njihovi su autori nagrađeni novčanim nagradama.

Prestrujnik. Šećerice. Bakroza. Velika je mogućnost da niste razumjeli niti jednu, ali sve su to nove hrvatske riječi, piše Jutarnji list.

Te riječi su nagrađene, izabrane među više od 500 predloženih. Prestrujnik je strujni adapter. Šećerice su biljke od kojih se proizvodi šećer. Bakroza je hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest.

Autor pobjedničke riječi je nagrađen sa 600 eura,  autor drugoplasirane riječi s 400, a autor trećeplasirane riječi s 200 eura.

U finalu izbora bio je još i dimodojavnik (detektor dima), izazor (retrovizor), javnozborac/javnozborstvo (PR), krugotok (kružni tok), obrubnik (lajsna), odricajnica (disclaimer, izjava o odricanju od odgovornosti), otpadalište (odlagalište otpada), pridatak (plug in), prijevodnici (titlovi), prikaznik (displej), zaključaj (lockdown) te znojilište (sauna), podsjeća Jutarnji.
Samo ove godine na natječaju je sudjelovalo gotovo 400 ljudi, predloženo je 538 novih hrvatskih riječi.

sjever.hr/jutarnji.hr

Input your search keywords and press Enter.