Now Reading:
Župan Kolar uručio ugovore za dječji participativni proračun – 28.000 eura za 11 projekata: Slušamo što nam djeca govore i omogućujemo im da odluče što im je najvažnije
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar uručio ugovore za dječji participativni proračun – 28.000 eura za 11 projekata: Slušamo što nam djeca govore i omogućujemo im da odluče što im je najvažnije

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor Budinščina u četvrtak je upriličena dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko-zagorske županije kroz Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni dječji proračun.

Krapinsko-zagorska županija objavila je 7. listopada 2022. godine Javni poziv s ciljem donošenja Participativnog dječjeg proračuna. Do 28. studenoga pristigla su 33 prijedloga, propisanim uvjetima odgovarale su 32 prijave te je za financiranje odabrano njih 11 ukupne vrijednosti 28.648,11 eura. Ugovore su korisnicima uručili župan Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek te dječji gradonačelnici i načelnici s područja naše županije, koji su i ocjenjivali zaprimljene prijave.

-Mladi ljudi prečesto imaju osjećaj da ih nitko ne sluša i da ne mogu ništa promijeniti. U ovom su projektu ključne upravo te dvije stvari – slušamo što nam djeca govore i omogućujemo im da odluče što je njima najvažnije. I na ovaj način, kad su u ove procese uključeni već kao djeca, za očekivati je da i kasnije sudjeluju u životu svog mjesta, grada ili općine – poručio je župan Kolar te naglasio kako je odličan pokazatelj uspjeha ovog projekta činjenica da ga preuzima sve više drugih županija te gradova.

Dječji participativni proračun predstavlja uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece, a podrazumijeva  uključivanje djece u odlučivanje o tome koji će se projekti za djecu financirati iz Županijskog proračuna.

-Same prijave i projekte osmislili su učenice i učenici. Pristigle prijave su administrativno provjerili u našem nadležnom upravnom odjelu, dok su ih kvalitetno ocijenjivali dječji gradonačelnici i gradonačelnice, dječje načelnice i načelnici. Čestitam vam na odlični projektima, veliko vam hvala na trudu, sudjelovanju i suradnji oko realizacije ovog javnog poziva te svega drugoga što zajednički radimo – kazala je zamjenica župana Jasna Petek te naglasila kako je Krapinsko-zagorska županija, kao Županija prijatelj, predvodnik u participaciji djece u donošenju odluka.

-Jako smo ponosni što je naša županija prva donijela dječji participativni proračun i jako smo ponosni što mnogima služimo kao primjer – poručila je zamjenica Petek.

Projekti odobreni za financiranje:

Centar za pružanje usluga u zajednici Zagorje, projekt Kino pod zvijezdama, 2.375,60 eura
Vijeće učenika Osnovne škole Mače, projekt Opusti se i odigraj partiju šaha, 2.389,01 eura
Osnovna škola Veliko Trgovišće, projekt Vesela knjižnica, 2.647,82 eura
Osnovna škola Vladimira Nazora, Budinščina, projekt Astro park, 2.654,46 eura
Vijeće učenika Osnovne škole Belec, projekt Gem, set, meč – Belec, 2.654,46 eura
Osnovna škola Đurje Prejca Desinić, Priroda nas zove u igre nove, 2.654,46 eura
Društvo „Naša djeca“ Zagorska Sela, projekt Imamo sve, a koševe još ne!, 2.654,46 eura
Vijeće učenika Osnovne škole Marija Bistrica, projekt Mali čitalački kutić Knjigutić, 2.654,46 eura
Vijeće učenika Osnovne škole Zlatar Bistrica, projekt Čekablaonica, 2.654,46 eura
Društvo „Naša djeca“ Zabok, projekt Djecu razveseli i osmijehe dijeli, 2.654,46 eura
Društvo „Naša djeca“ Krapina, projekt Dječje večeri u parku, 2.654,46 eura

sjever.hr/kzz.hr
09.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.