Now Reading:
STVAR UKUSA ILI NEŠTO ŠTO TREBA ZABRANITI? Evo što o zabrani cajki kažu iz četiri grada sa sjevera Hrvatske
Full Article 3 minutes read

STVAR UKUSA ILI NEŠTO ŠTO TREBA ZABRANITI? Evo što o zabrani cajki kažu iz četiri grada sa sjevera Hrvatske

Nakon što su neki hrvatski gradovi zabranili koncerte turbofolk glazbe, novinar portala danas.hr Luka Safundžić provjerio je hoće li se ta zabrana proširiti i na ostale dijelove Lijepe naše i što iz pojedinih gradova misle o ovoj temi, a mi smo izdvojili one sa sjevera Hrvatske.

Je li zabrana pojedine vrste glazbe kršenje slobode ili je pak to pitanje kulture? Donosimo odgovore iz četiri hrvatska grada sa sjevera Hrvatske – Čakovca, Krapine, Varaždina i Koprivnice.

Iz Grada Čakovca za danas.hr kazali su kako nastoje zadovoljiti glazbene afinitete sugrađana i angažirati glazbenike, odnosno umjetnike koji su se svojim radom u pozitivnom smislu afirmirali na javnoj sceni te ih struka cijeni. Ipak, smatraju da bi zabrana onih koncerata koji se ne sufinanciraju proračunskim sredstvima Grada bila u suprotnosti s proklamiranim tržišnim slobodama i pravom na izbor te bila kontraproduktivna.

-O glazbenim ukusima, sviđali se nama ili ne, ako ne zadiru u osobne slobode, se ne raspravlja – kažu iz Grada Čakovca i dodaju kako od organizatora takvih događanja, ako se održavaju na javnim površinama ili u dvoranama u njihovom vlasništvu, traže i poštivanje svih drugih zakonskih obveza i gradskih odluka.

Grad Krapina ne podržava takve koncerte u gradskim prostorima, a oko njihovog održavanja u privatnim prostorima nemaju saznanja. Dodaju i da se turbofolk koncerti na otvorenom, za vrijeme aktualnog gradonačelnika nisu održavali.

Iz Grada Varaždina poručuju kako nisu nadležni za propisivanje vrste glazbe koja će se izvoditi u pojedinim prostorima.

-Grad Varaždin svoj kulturni identitet gradi već stoljećima na klasičnoj glazbi. U hrvatskim okvirima je prijestolnica kulture te je osnivač i domaćin međunarodnih festivala klasične glazbe kao što su Varaždinske barokne večeri. Također, najveće turistička manifestacija Špancirfest godinama ugošćuje najveća imena popularne i rock glazbe iz šire regije – rekli su za danas.hr iz Grada Varaždina.

Dodaju i da sve ukazuje da je Varaždin vrlo tolerantan grad prema svim glazbenim ukusima te kako je pitanje turbofolk glazbe za njih ponajprije pitanje koje se povezuje s poštivanjem javnog reda i mira. Tako će Grad, u slučaju da se prilikom organiziranja događanja ili koncerata u privatnom ili javnom prostoru, na otvorenom ili zatvorenom na bilo koji način narušava javni red i mir, poduzeti mjere kako bi tome stao na kraj.

-Zadržat će i pravo procjene narušava li se određenim događajima, ne samo koncertima, pravo građana na siguran i miran život te će ih zaštititi od pokušaja vrijeđanja temeljnih moralnih vrijednosti na kojima je izgrađeno moderno, europski profiliranu društvo – kažu iz Varaždina.

Inače, napominju i da su proteklih godina sponzorirali i podupirali koncerte i festivale različitih vrsta glazbe, od roka i baroka, do folklora i suvremene glazbe što kod koncerata turbofolk glazbe sigurno neće biti slučaj.

Grad Koprivnica pak nikada nije zabranio nastup nijednom izvođaču. Dapače, napominju kako su glazbene preferencije osobna stvar svakog građana što poštuju.

www.sjever.hr / danas.hr
04.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.