Now Reading:
Zamjenica župana Zagorec otvorila LiDRaNo 2023, festival talenta i kreativnosti učenika
Full Article 2 minutes read

Zamjenica župana Zagorec otvorila LiDRaNo 2023, festival talenta i kreativnosti učenika

U prostorima Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održana je Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDRaNo kojoj je ove godine domaćin za osnovne škole Osnovna škola Vidovec, a za srednje škole domaćin je Elektrostrojarska škola Varaždin.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja Osnovne škole Vidovec Predraga Mašića koji je naznačio kako je jako bitno da čuvamo naš jezik stoga ova smotra  smotra okuplja učenike koji promiču i njeguju književno stvaralaštvo i hrvatski jezik.

Smotru je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je istaknula kako sama činjenica da se ova smotra održava već dugi niz godina  govori o visokoj kvaliteti profesora i mentora koji svakodnevno prepoznaju darovitost svojih učenika.

-Upravo se kroz tu darovitost njeguje materinji jezik, što se danas smatra izuzetno važnom kulturnom, obrazovnom i odgojnom vrijednošću, a osim  njegovanja hrvatskog jezika, promiče se literarni, dramsko-scenski i novinarski izričaj kod naših učenika te ih se na taj način od najranije dobi potiče na kreativnost i stvaralačko izražavanje. LiDraNo okuplja svu  darovitost učenika koju treba prepoznati, poticati i njegovati. U vrijeme kada mnogobrojne društvene mreže nastoje uobličiti svijet u kojem bi virtualna stvarnost bila realnost, jedna riječ, a poglavito govor te javni nastup imaju neprocjenjivu vrijednost – rekla je zamjenica župana te je poručila učenicima kako će njihov potencijal doći do izražaja kroz nekoliko godina.

-Neki od vas će za nekoliko godina svoj potencijal i svoje znanje pretvoriti u kapital iz kojeg će proizaći novinari, književnici, novi glumci, a možda i analitičari te kritičari društvenih zbivanja- zaključila je zamjenica župana.

Ove godine na Smotri literarnog i novinarskog stvaralaštva sudjeluje 79 učenika i 37 mentora, s 36 literarna rada, 25 samostalnih novinarskih radova, 3 tiskana školska lista, 1 digitalni školski list te 9 radijskih emisija – iz 31 osnovne škole.

Na Smotri dramsko – scenskog stvaralaštva sudjeluje 151 učenik i 28 mentora – iz 22 osnovne škole, dakle na samoj Smotri sudjeluje ukupno 230 učenika i 65 mentora iz 31 osnovne škole.

sjever.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.