Now Reading:
Inspekcija ustvrdila propuste varaždinskog Zavoda u slučaju nesretne žene koja je u bolovima šest sati čekala hitnu i preminula u bolnici
Full Article 3 minutes read

Inspekcija ustvrdila propuste varaždinskog Zavoda u slučaju nesretne žene koja je u bolovima šest sati čekala hitnu i preminula u bolnici

Zdravstvena inspekcija je utvrdila propuste u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu, priopćilo je Ministarstvo zdravstva. Riječ je o slučaju koji je prvi objavilo Provjereno – žena je šest sati čekala hitnu pomoć i na kraju preminula u bolnici, prenosi dnevnik.hr

Oglasilo se Ministarstvo zdravstva o propustu u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu nakon kojeg je nesretna žena preminula. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nakon obavljenog zdravstveno-inspekcijski nadzora u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, Općoj bolnici Varaždin i ordinacijama obiteljske medicine Tamara Bosak, dr. med. i Ana Nanovski, dr. med, vezano uz slučaj pacijentice R.K. koja je čekala na hitnu šest sati, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila je propuste u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu te će u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere.

Zaključak Stručnog povjerenstva zdravstvene inspekcije utemeljen je na činjenici da je dispečerica, prvostupnica sestrinstva u varaždinskoj medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici drugom pozivu dodijelila kriterij nižeg stupnja hitnosti, odnosno zeleni kriterij koji označava stanja i situacije koje ne zahtijevaju hitnu medicinsku skrb.

Slijedom toga, utvrđen je propust jer se zaprimljenom pozivu trebao dodijeliti žuti kriterij II. stupnja hitnosti koji predstavlja stanja koja su potencijalno opasna za život i koja zahtijevaju pregled liječnika te se naposljetku trebao uputiti tim hitne medicinske službe na intervenciju, tim više što su u tom trenutku bili dostupni svi postojeći resursi odnosno dva tima T1.

S obzirom da je utvrđeno kršenje odredbe Pravilnika o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, zdravstvena inspekcija je uputila slučaj na daljnje postupanje Hrvatskoj komori medicinskih sestara, Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu te rješenje medicinskoj sestri u prijavno-dojavnoj jedinici.

Od važnosti je naglasiti da se pozivi u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici moraju primati i obrađivati na jedinstven, standardizirani način u Republici Hrvatskoj prema hrvatskom indeksu prijema hitnog poziva koji je obavezan za sve županijske zavode hitne medicine sukladno Pravilniku o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine”, priopćili su.

Podsjetimo, žena je teško disala i bila u neizdrživim bolovima, njezin suprug Drago Makaj usred noći je dva puta zvao hitnu. Dežurnoj dispečerki pokušao je ukazati na teške simptome koje je supruga imala. Nekoliko je puta napomenuo i da je nedavno operirala kralježnicu, zato je on nije mogao sam odvesti u bolnicu. Međutim, tek šest sati kasnije hitna pomoć je stigla i odvezla je u bolnicu, u kojoj je idućeg dana i preminula.

sjever.hr/dnevnik.hr
28.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.