Now Reading:
U Čakovcu otkrivena bista austrijskog znanstvenika dr. Rudolfa Steinera: „Bio je velik čovjek, genij koji je stvarao ravnopravno i socijalno društvo”
Full Article 5 minutes read

U Čakovcu otkrivena bista austrijskog znanstvenika dr. Rudolfa Steinera: „Bio je velik čovjek, genij koji je stvarao ravnopravno i socijalno društvo”

U okviru obilježavanja Dana dr. Rudolfa Steinera, odnosno 162. obljetnice njegova rođenja, u Palači turizma Međimurske županije u Čakovcu u ponedjeljak je otkrivena bista ovog velikog znanstvenika rođenog u Donjem Kraljevcu.

Dr. Steiner živio je relativno kratko, tek 64 godine, ali njegova ostavština obuhvaća 360 svezaka i više od 6000 predavanja i članaka s brojnim skulpturama, umjetničkim slikama i arhitektonskim projektima.

Svečanosti su nazočili međimurski župan Matija Posavec, veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Josef Markus Wuketich i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, a Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner, kazala je kako se otkrivanjem njegove biste odaje priznanje čovjeku koji je svojim djelovanjem promijenio svijet na bolje.

Župan Posavec istaknuo je da Međimurska županija u svakom trenutku, u svakoj povijesnoj činjenici želi vidjeti svoju priliku koju kroz činjenicu rođenja Rudolfa Steinera i vide.

-Nije slučajno ta poruka naše promocije vezana između ostalog i za dr. Rudolfa Steinera. Zapravo zemlje koje su blizu nas, a koje su na njemačkom govornom području, znači Austrija, Njemačka i Švicarska imaju 100 milijuna stanovnika. Taj potencijal, da od tih 100 milijuna stanovnika tih zemalja sigurno ima sve više ili puno onih koji su shvatili vrijednosti i potencijal antropozofije i biodinamičke proizvodnje i zato mi u daljnjim koracima želimo Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu pretvoriti u Nacionalni centar biodinamičke proizvodnje – rekao je Posavec.

Dodao je kako apelira da se ta odluka donese jer je to pitanje zdravog razuma i zdrave logike, naglasivši da će do tada Županija u suradnji s partnerima promovirati Centar dr. Steinera.
-Kandidirali smo ga između ostalog i na natječaj diverzificiranosti turizma, kao dogradnju za interpretacijski centar. Surađivat ćemo sa zemljama i regijama koje su vezane uz Steinera na bilo koji način i neka nam ova bista koju otkrivamo bude i podsjetnik na vrijednosti koje imamo i u tom segmentu ovdje u Međimurju – zaključio je župan Posavec.

Veleposlanik Wuketich rekao je da je dr. Steiner bio u svoje vrijeme vrlo kontroverzna, ali zasigurno i vrlo mnogostrana, kreativna, inovativna i značajna osobnost te da je još uvijek najpoznatiji po svojoj waldorfskoj pedagogiji.

-Dirnula me priča kako je Rudolf Steiner kao privatni učitelj obitelji Specht, sina s posebnim potrebama kojeg su čak i roditelji već bili otpisali, svojom pedagogijom osposobio da upiše i završi medicinu. To je sjajna priča i kao austrijskog veleposlanika me veseli što u Međimurju postoji takav interes za Steinera. Hvala što čuvate spomen na takav izuzetan um i velikog čovjeka -poručio je veleposlanik.

Čakovečka gradonačelnica Cividini izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je bista dr. Steinera svoj „dom” pronašla u, kako je rekla, novom centru grada, u Centru znanja.

-Bista Rudolfa Steinera smješta Grad Čakovec u onu povijesnu jezgru srednje Europe u koju on stvarno pripada. Milsim da kroz rad ovih divnih ljudi, kao i kroz podršku veleposlanika Austrije i kroz dobru suradnju, možemo učiti naše mlade o onome što je značio život Rudlofa Steinera, o takozvanom današnjem održivom razvoju o kojem je on pričao još u svojem stoljeću i u svoje vrijeme – kazala je Cividini.

Dodala je da Grad Čakovec pokušava otvoriti i dio vezan uz Waldorfsku pedagogiju oko koje se Steiner također trudio i zalagao.
-Tek sad smo na vrtićima, a postoji rasprava i o početku osnovne škole. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti, ali za to treba malo više prostora, truda i zalaganja, ali i razumijevanja od strane resornog ministarstva. Čakovec će i dalje živjeti u duhu kojem nas je učio Rudolf Steiner – rekla je Cividini.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula podsjetio je da je sve što dr. Steiner stvarao kroz život bilo na principu održivosti.

-Steiner je djelovao u duhovnom smislu, stvarao je jedno društvo koje je ravnopravno, socijalno, njeguje društveno odgovorno poslovanje, djelovao je ekonomski, dao je temelj organskoj arhitekturi i naravno, svo njegovo djelo je duboko povezano s prirodom. Sve to je poveznica koja nas u turizmu navodi da jako ozbiljno shvatimo njegovo djelo. On je genij kojeg u svijetu poštuju, pogotovo kroz biodinamičku poljoprivredu te na taj način želimo privući goste koji cijene takav stav prema životu i prema putovanju – kazao je Grula.

Kad govorimo o znanju, malo smo smetnuli s uma onaj humanistički dio znanja, dodao je Grula.

-Sad smo svi na STEM-u i on je važan, fizika je važna, matematika je važna, bez toga nema napretka tehnologije. Na kraju krajeva, Steiner je ovdje rođen upravo zbog tehnologije. Naime, 1860. godine ovdje je došao Internet jer tada je željeznica bila internet, a sad smo na jednom razmeđu gdje nam se pojavljuje novi revolucionarni način komunikacije, a to je umjetna inteligencija, virtualni svjetovi i Turistička zajednica je to kroz svoje projekte prihvatila. Mi smo te svjetove Rudolfa Steinera probali prikazati na novi, suvremeni način kroz virtualnu stvarnost – rekao je Grula dodavši da je Steinerovo djelo toliko ogromno da cijeli život nije dovoljan da shvatite njegovu cjelokupnu priču. TZ Međimurske županije je na jedan sažet, digitalan, interaktivan način pokušala to ispričati i tu će priču pričati i dalje, poručio je Grula.

a.kučić/sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.