Now Reading:
Pripadnici albanske nacionalne manjine obilježili 15. obljetnicu neovisnosti Republike Kosovo, Stričak: Narode spajaju sport, glazba, kultura i gospodarstvo, to nam mora biti nit vodilja!
Full Article 4 minutes read

Pripadnici albanske nacionalne manjine obilježili 15. obljetnicu neovisnosti Republike Kosovo, Stričak: Narode spajaju sport, glazba, kultura i gospodarstvo, to nam mora biti nit vodilja!

Prigodnom svečanošću u hotelu Turist pripadnici albanske nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježili su 15. obljetnicu neovisnosti Republike Kosovo. Pripadnicima albanske nacionalne manjine te njihovim gostima nacionalni praznik neovisnosti čestitao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, a pozdrave je uputio i pripadnicima „Puma” koji se trenutno nalaze na Kosovu u misiji očuvanja mira.

– Kad već govorimo o miru, početkom 90-ih naša Domovina je krvarila. 2.832 pripadnika albanske nacionalne manjine stala su u našu obranu. Jedan od najpoznatijih je general Rahim Ademi koji je uvijek s velikim poštovanjem govorio o Pumama. Također, podsjetio bih kako život čine geste. Nedavno je preminuo „trener svih trenera” i oproštaj Prištine od njega je zaista bio izniman. I upravo to bi trebala biti nit vodilja da ljude,  narode spajaju sport, glazba, kultura i gospodarstvo. Ujedno treba naglasiti kako su i Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Vjerujem kako Varaždinska županija, sve naše općine i gradovi imaju bogato iskustvo iz te procedure kako bi vašim zemljacima koji su ostali živjeti u tim zemljama mogli dati  korisne informacije na koji način, kada govorimo o regionalnoj i područnoj samoupravi, lakše pristupiti, a isto tako na koji način i što bolje iskoristiti EU fondove – rekao je župan Stričak podsjetivši kako na području Varaždinske županije trenutno živi 226 pripadnika albanske nacionalne manjine.

– Svi pripadnici nacionalnih manjina tu su među nama, dijele našu sudbinu, grade bolji Grad Varaždin i Varaždinsku županiju i hvala im na tome – zaključio je.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je da Albanci, bilo s Kosova, Makedonije ili Albanije, žive u Varaždinu već nekoliko generacija.

– Svojim marljivim radom i sudjelovanjem u svim dijelovima društvenog života, naročito na području obrtništva, trgovine i poduzetništva, pridonose napretku cijele zajednice gradeći na taj način dobru reputaciju svoje nacionalne pripadnosti u očima sugrađana. Želja mi je potaknuti vas da zadržite svoj nacionalni identitet, svoje običaje, kulturu i jezik, a Grad Varaždin bit će vam od pomoći i poticat će sve programe i ideje koje ćete predložiti u cilju očuvanja svog nacionalnog identiteta – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Okupljene je pozdravila i saborska zastupnica i predstavnica nacionalnih manjina u Vladi RH Ermina Lekaj Prljaskaj.

– Albanska zajednica, ne samo u ovoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj dala je veliki doprinos kako za vrijeme Domovinskog rata, tako i danas, prvenstveno svojim radom. Mi smo narod koji je marljiv, koji se zna jako brzo prilagoditi sredini u kojoj živi, koji je lojalan, ali uvijek moramo znati od kuda potječemo i moramo sačuvati ono najdragocjenije za nas, a to je naš identitet. A to ćemo postići ako sačuvamo svoj jezik, kulturu i tradiciju. Stoga se nadam kako ćemo i ovdje u bliskoj budućnosti uvesti dopunsku nastavu iz albanskog jezika uz pomoć naših sugrađana koji tu žive – poručila je saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj.

Veleposlanik Republike Kosovo u republici Hrvatskoj NJ.E. Martin Berisha podsjetio je kako su Hrvatska i hrvatski narod stali uz bok Republici Kosovo od njenog priznanja do pomaganja za integriranje u međunarodne organizacije.

Albanci u Varaždinu sastavni su dio društva, jednog grada i županije gdje se osjećaju kao svoj na svome, jer im je lokalna vlast to dozvolila i na njih gleda kako svoje građane koji su se integrirali ovdje – zaključio je Berisha.

Pozdravne riječi u ime pripadnika albanske nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije uputio je predstavnik albanske nacionalne manjine Grada Varaždina Alija Redžaj, a okupljene su još pozdravili predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Collaku, veleposlanik Sjeverne Makedonije u RH NJ.E. Milaim Fetai i predstavnik albanske nacionalne manjine Međimurske županije Albert Canaj. Svečanost je svojim dolaskom uveličala i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, a prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, počasni konzul Albanije u RH Stjepan Šafran, kao i predstavnici drugih nacionalnih manjina koje djeluju na području Grada i Županije. 

www.sjever.hr
27.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.