Now Reading:
U sklopu projekta TZP Sjever Zagorja i u Općini Petrijanec postavljena solarna klupa
Full Article 2 minutes read

U sklopu projekta TZP Sjever Zagorja i u Općini Petrijanec postavljena solarna klupa

U sklopu Javnog poziva iz Fonda za nedovoljno razvijena područja i kontinent, Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uspješno je realizirala projekt „Nabava i postavljanje solarnih klupa na području TZP Sjever Zagorja“.

Dodijeljena su bespovratna sredstva spomenutoj turističkoj zajednici u iznosu od 75.600,00 kuna, a postavljeno je šest solarnih klupa u svakoj udruženoj općini (Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec i Vinica) po jedna, čime je dodatno unaprijeđena turistička infrastruktura te klupe služe kao javni solarni punjači mobitela i tableta uz senzorsku ambijentalnu rasvjetu koju akumuliraju kroz dan. Svih šest općina zajedno je ukupno sufinanciralo 10.000,00 kn.

Klupe ujedno apeliraju i na svijest žitelja i gostiju da se okrećemo energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, a dizajnirane su na način da se uklapaju u svaki prostor, uz funkcionalne karakteristike i dugotrajnost konstrukcije.

Punjenje uređaja omogućavaju dva USB i dva bežična punjača, za ljepši noćni ugođaj zaslužna je LED rasvjeta, a u slučaju lošijih vremenskih uvjeta, neometan rad moguć je do nekoliko dana.

O mogućnostima koje imaju novopostavljene solarne klupe govorio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec:

–Riječ je o energetski neovisnim klupama na kojima se nalaze solarne ploče pomoću kojih tokom dana prikupljaju sunčevu svjetlost, čija se energija akumulira u baterijama koje se nalaze u klupi. Korisnici klupa tu energiju mogu iskoristiti za punjenje svojih mobitela i tableta. Nadam se da će mještani naše općine i posjetitelji uživati sjedeći na klupi koja se nalazi kod Dječjeg vrtića “Bambi” Petrijanec, na adresi Ulica Vladimira Nazora 40A na kojima mogu za to vrijeme puniti svoje smart uređaje – rekao je Posavec.

sjever.hr
24.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.