Now Reading:
Za programe u kulturi Varaždinska županija izdvojila čak 190 tisuća eura – Stričak: Napravili smo cjelovit iskorak u kulturi, a KUD-ovi će dobiti triput više sredstava nego lani
Full Article 4 minutes read

Za programe u kulturi Varaždinska županija izdvojila čak 190 tisuća eura – Stričak: Napravili smo cjelovit iskorak u kulturi, a KUD-ovi će dobiti triput više sredstava nego lani

Varaždinska županija ove će godine financijski podržati 60 programa u kulturi, za koje će iz županijskog proračuna biti izdvojeno 190.000 eura, odnosno 1.4 milijuna kuna.

Riječ je o programima odabranima putem Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi, a za koje je, sukladno prijedlogu Kulturnog vijeća Varaždinske županije, župan odobrio financijsku podršku. Po prvi put omogućeno je da se na natječaj jave i samostalni umjetnici.

Ugovori o financiranju programa u petak s je predstavnicima ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija, udruga i samostalnim umjetnicima i poduzetnicima u kulturi dodijelio župan Anđelko Stričak.

-Nikome nije lako, pa ni našim umjetnicima, ali treba naglasiti da oni svaku uloženu kunu, odnosno sada euro uložen u kulturu i umjetnost opravdavaju. Ovo je prvi put da je Varaždinska županija na ovaj način raspisala javni poziv, stoga smatram da je to velik iskorak jer ovaj je poziv bio samo za potrebe u kulturi – rekao je župan dodavši da su u odnosu na prošlu godinu, sredstva povećana za 63 posto.

Na poziv su se mogli javiti svi – od ustanova, udruga, do samostalnih umjetnika te sve druge fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi.

-Osim ustanova kao što su Gradski muzej Varaždin, Državni arhiv, HNK u Varaždinu, pučka učilišta, knjižnice u Varaždinu, Ivancu, Novom Marofu, Lepoglavi i Ludbregu, javili su se i s određenim programima, odnosno manifestacijama, poput Varaždinskih baroknih večeri, Festivala čipke u Lepoglavi, Opere na arheološkom rimskom nalazištu u Varaždinskim Toplicama. Te manifestaciju ne samo da oplemenjuju našu kulturnu scenu, već postaju i manifestacijama državne razine, ali i međunarodnog karaktera – istaknuo je Stričak.

-Ove smo godine za naše KUD-ove, čuvare naše tradicijske baštine, osigurali triput više sredstava, a smatram da oni to svojim radom zaslužuju i da treba voditi brigu i o tom dijelu naše kulture jer moramo cijeniti svoje korijene. Veseli me što Kulturno vijeće posebnu brigu vodi o programima namijenjenim djeci i mladima i što su to posebno vrednovali. Možemo zaključiti da je napravljen cjelovit iskorak u kulturi, svi koji su se javili dobili su određeni iznos sredstava veći nego prijašnjih godina i mislim da svi mogu biti zadovoljni – zaključio je župan Stričak.

Operna pjevačica Jelena Štefanić, samostalna umjetnica, članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, potporu je dobila za koncert „Hrvatski dragulji”.

-U svoje ime zahvaljujem svima koji su prepoznali ovaj projekt koji je prije dvije godine podržalo Ministarstvo kulture i medija, a bio je prezentiran na američkom tržištu i francuskoj televiziji. U suradnji s HNK u Varaždinu i hrvatska će publika moći uživati u našem koncertu. Zahvaljujem i uime Muzeja Varaždinske Toplice i topličke Turističke zajednice na dodijeljenim sredstvima za sljedeću ediciju festivala „NO(c )TE (s) Aqua Iasae koji će se održati u rujnu – kazala je Štefanić.

Na potpori je zahvalila i Marina Grudenić, ravnateljica ivanečke Gradske knjižnice i čitaonice Gustav Krklec. Osim za nabavu knjižne i neknjižne građe, potpora im je dodijeljena za književni natječaj „Draga domača rieč” čiji je cilj njegovanje domaćeg kajkavskoj izričaja.

-Varaždinska županija već dugi niz godina financira naš književni natječaj, a po prvi put ove godine financijsku potporu dobivamo i za nabavu knjižne i neknjižne građe. To nam je iznimno važno, a govorim uime svih drugih ravnatelja narodnih, odnosno gradskih knjižnica. To je poticanje rada naše primarne djelatnosti, odnosno knjižnice će imati više financija za nabavu nove građe, knjige će biti dostupnije, a to će svakako pozitivno utjecati na čitanje i čitalačke navike korisnika knjižnica u Varaždinskoj županiji – istaknula je Grudenić.

a.kučić/sjever.hr
24.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.