Now Reading:
Ravnatelj ŽUC-a Sirovec i župan Kolar najavili: U poboljšanje kvalitete i sigurnosti zagorskih prometnica u 2023. godini uložit će se više od 16,4 milijuna eura
Full Article 6 minutes read

Ravnatelj ŽUC-a Sirovec i župan Kolar najavili: U poboljšanje kvalitete i sigurnosti zagorskih prometnica u 2023. godini uložit će se više od 16,4 milijuna eura

U prostorijama Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije u petak je održana godišnja konferencija za medije Županijske uprave za ceste KZŽ na kojoj su predstavljene realizirane aktivnosti u 2021. godini kao i planovi za tekuću godinu.

Naime, Županijska uprava za ceste na području KZŽ upravlja sa 670 kilometara javnih cesta, a prema Planu građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta za 2022. godinu izvedeni su radovi i aktivnosti u vrijednosti od 42,6 milijuna kuna. Potvrdio je to sam ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec.

– Što se tiče radova redovitog održavanja županijskih i lokalnih cesta koji za cilj imaju održavanje protočnosti i sigurnost odvijanja prometa, u protekloj godini oni su izvršeni u vrijednosti nešto više od 21,5 milijuna kuna. Najznačajniji su radovi redovitog ljetnog i zimskog održavanja cjelokupne mreže javnih cesta, uključujući održavanje vegetacije, prometne signalizacije, kanaliziranje oborinske odvodnje, zimska služba te ostale slične aktivnosti – rekao je Sirovec.

Za radove izvanrednog održavanja koji obuhvaćaju radove na sanaciji opasnih mjesta, izradu projektne dokumentacije, sanaciju habajućih asfaltnih slojeva te sanaciju odrona, u prošloj je godini izdvojeno 4,6 milijuna kuna. Kako je objasnio ravnatelj ŽUC-a radi se o povremenim radovima koji za cilj imaju na određenim dijelovima cesta poboljšati sigurnost bez da se mijenjaju tehničko – statički elementi ceste.

– Od strane nadležnih stručnjaka detektirano je 18 lokacija na području Krapinsko – zagorske županije koji imaju status mjesta ugroze te su na tim mjestima vršene određene korekcije – pojasnio je Sirovec.

Za sanaciju klizišta u protekloj je godini izdvojeno nešto više od 3,5 milijuna kuna, a ukupno je izvršena sanacija pet klizišta. Isto tako, radovi rekonstrukcije cesta izvršeni su u vrijednosti 6,3 milijuna kuna te je izvršena rekonstrukcija na šest dionica županijskih i lokalnih cesta.

– Najznačajniji radovi su nam izvršeni na području Krapinskih Toplica, u Mihanovićevoj i Zagrebačkoj ulici i to u vrijednosti od 1,8 milijuna kuna te rekonstrukcija dijela lokalne ceste u Dubrovčanu vrijedne 1,6 milijuna kuna – dodao je.

Značajna sredstva, točnije 2,8 milijuna kuna uložena su u rekonstrukciju propusta i mostova te je izvršena sanacija tri propusta. Sredstva koja se doznačuju za Grad Krapinu kao središte županije iznosila su nešto više od 1,6 milijuna kuna. Sufinancirani su i radovi komunalne infrastrukture uz županijske i lokalne ceste u iznosu od skoro dva milijuna kuna.

Za 2023. godinu planiraju se radovi i aktivnosti na održavanju i građenju mreže javnih cesta u vrijednosti nešto više od 16,4 milijuna eura

– Planirana sredstva u ovoj godini su nešto veća, a to je iz razloga što imamo značajan broj planiranih projekata koje provodimo u suradnji s Fondom solidarnosti Europske unije. Županijska uprava za ceste ukupno je prijavila 15 projektnih prijedloga, od kojih su jedni već završeni, a drugi su u tijeku, s rokom završetka do kraja lipnja. Planirana vrijednost tih projekata iznosi nešto više od 8,3 milijuna eura i u ovom trenutku sva naša pažnja i aktivnosti su usmjereni na realizaciju ovih projekata – objasnio je ravnatelj ŽUC-a.

Konferenciji za medije je prisustvovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo napravljenim na području KZŽ od strane ŽUC-a.

– Iz predstavljanja rezultata za 2022. godinu vidljivo je da smo izuzetno kvalitetno riješili i sanirali niz propusta, klizišta i dijelova saobraćajnica na županijskim cestama te smo digli kvalitetu i sigurnost prometa na jednu izuzetno visoku razinu – rekao je župan Kolar posebno napomenuvši da je predviđen proračun od 16,46 milijuna eura što znači ogroman iskorak.

– Krapinsko – zagorska županija po prvi je puta, a vezano za EU fondove sama 5E1 tijelo i upravo u ovom sektoru prometa i obrazovanja sami možemo kreirati i povlačiti sredstva iz EU. To je rezultiralo prošle godine potpisivanjem ugovora za 55 milijuna kuna. Sada nakon izmjene zakona, otvorila nam se mogućnost da do 30. lipnja realiziramo još niz projekata koji su vezani za sanaciju saobraćajnica, ali i za propuste i klizišta. Tako da smo sada došli do ukupnog iznosa od 8,3 milijuna eura, s time da je šest sanacija klizišta i propusta već realizirano, a ostale su u fazi javne nabave ili dogovaranja izvođenja radova – pojasnio je župan Kolar te nastavio:

– U drugoj fazi smo se izborili za lokaciju od 15 milijuna eura, od toga 5,5 milijuna eura ide za ŽUC, a ostatak od 9,5 milijuna eura će realizirati naše općine i gradovi. Tako ćemo u godinu i pol dana uložiti više od 60 milijuna u modernizaciju i sanaciju cesta, klizišta, propusta – rekao je župan te se osvrnuo i na planirani kredit od 30 milijuna kuna za poboljšanje kvalitete i sigurnosti prometnica.

– Taj smo kredit osigurali u HBOR-u i on je trenutno u provedbi realizacije s kamatnom stopom od 1,2 posto, ali ćemo ga ići realizirati nakon što završimo ove radove jer građevinska infrastruktura, odnosno operativa koju imamo osposobljenu za ovu vrstu radova nema kapaciteta za više. Bit ćemo izuzetno zadovoljni ako ćemo mi kao ŽUC, a hoćemo, i sve naše jedinice lokalne samouprave iskoristiti ova sredstva do 30. lipnja, do kada mora biti obavljena zadnja isplata. Kada taj proces i ciklus završimo, obilazit ćemo opet sve načelnike i gradonačelnike i krenut ćemo u realizaciju i toga, ali s nekim drugim dionicama i prioritetima jer veliki dio onoga što smo planirali raditi u prvoj fazi kroz kreditna sredstva uspjet ćemo kroz Fond solidarnosti – kazao je Kolar.

Za kraj je župan rekao i da je kod kamenoloma koji su na području KZŽ osigurao 200 tisuća kubika kamenog agregata, što je garancija da će kamenog agregata, odnosno repromaterijala biti dovoljno za sve ono što dogovori ŽUC, kao i za ono što dogovore JLS.

www.sjever.hr
24.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.