Now Reading:
Varaždinska županija za svoje poljoprivrednike ove godine osigurala čak 927 tisuća eura – Stričak: Samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji je ključ svega
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija za svoje poljoprivrednike ove godine osigurala čak 927 tisuća eura – Stričak: Samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji je ključ svega

Varaždinski župan Anđelko Stričak u četvrtak je istaknuo da je samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji je ključ svega, pa i nacionalne sigurnosti te je stoga iznimno važno poticati tu proizvodnju, odnosno na sve načine, posebice potporama, pomoći poljoprivrednicima.

Župan je to izjavio na predstavljanju Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi Varaždinske županije u 2023. godini održanom na OPG-u Kuzmić u Visokom te naglasio da ga raduje što Varaždinska županija iz godine u godinu povećava iznose bespovratnih sredstava svojim OPG-ovima, odnosno poljoprivrednim proizvođačima.

-Primjerice, 2021. godine za tu je svrhu bilo namijenjeno 4,3 milijuna kuna, a ove godine planiramo oko 7 milijuna kuna, odnosno 927 tisuća eura. Prošle godine je u tu svrhu namijenjeno i potrošeno oko 6,5 milijuna kuna i prvi put se na te mjere javilo više od tisuću, točnije 1135 OPG-ova i poljoprivrednih proizvođača. To dovoljno govori o atraktivnosti tih mjera i interesu građana da se uključe, pogotovo kada govorimo o dodanoj vrijednosti – rekao je Stričak.

Podsjetio je da će u utorak biti održana sjednica Županijske skupštine na kojoj će vijećnici donijeti Plan razvoja Varaždinske županije do 2027. godine.

-U fokusu su gospodarske aktivnosti, između ostalog i turizam, a upravo izgradnja gospodarske, društvene, turističke infrastrukture trebala bi biti pokretač, da upravo mali proizvođači, OPG-ovi imaju gdje plasirati svoje proizvode. Treba nam još koja godina da sve to posložimo, ali siguran sam da će upravo Plan razvoja dati dodatan vjetar u leđa svim našim OPG-ovima, uz ove mjere koje provodimo već godinama – istaknuo je župan Stričak.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek rekao je da je broj mjera koje će se provoditi u 2023. isti kao prijašnjih godina.

-Te se mjere provode od 2016., to je tradicija koju smo preuzeli iz europskih zemalja, gdje poljoprivrednici vole znati nekoliko godina unaprijed što mogu očekivati od pomoći od strane općine, županije ili države. Imamo ukupno 14 mjera, a ovaj put smo ih aktivirali 12, kao i svake godine – rekao je Vincek dodajući da se dvije mjere ne aktiviraju, a odnose se prvenstveno na biološku raznolikost i na elementarne nepogode.

-Budući da država uskače oko elementarnih nepogoda, taj dio smo ostavili sa strane. Sve one mjere koje smo dosad provodili od okrupnjavanja, modernizacije poljoprivredne proizvodnje, kupnje rasplodnih stada, edukacija, promidžbe, marketinga, sve su one i dalje aktivne i provode se po istim principima – kazao je Vincek.

Napomenuo je da je natječaj otvoren danas te da će ostati otvorenim tijekom cijele godine.

-Prošle godine je bio otvoren cijele godine što znači da smo imali dostatan iznos sredstava u odnosu na interes naših poljoprivrednih proizvođača, nadam se da će tako biti i ove godine. Poljoprivrednici su upoznati sa samom procedurom. Moraju se javiti u naš upravni odjel, ispuniti nekakve obrasce i prilikom toga dostaviti dokaze – podsjetio je pročelnik.

Načelnik Općine Visoko, Dragutin Mateković, istaknuo je da je ono što otežava poljoprivrednu proizvodnju na području ove općine činjenica da ima puno malih, sitnih parcela.

-Općina nema velikih sredstava za određene pomoći odnosno sufinanciranja. Imamo program koji provodimo već 15 godina, a odnosi se na sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja krava junica i to je jedino što možemo pomoći. Nemamo, nažalost, niti svog zemljišta, niti velikih površina državnog zemljišta koji bi mogli dati u najam, ali mislim da su i ove mjere dale puno rezultata – rekao je Mateković.

Naglasio je da je prije desetak godina vjerojatno bilo 20 posto više zapuštenog poljoprivrednog zemljišta, ali da je vidljivo da se zahvaljujući mjerama Varaždinske županije sve više površina obrađuje.

-Nadam se da će se još mladih obitelji uključiti u tu proizvodnju jer na području općine većinom imamo staračka domaćinstva i mladi ako neće vidjeti interes, neće nam ostati i nastaviti se baviti poljoprivredom – kazao je Mateković.

Jedan od onih koji se uspješno bavi poljoprivredom je Antonio Kuzmić, vlasnik OPG-a Kuzmić koji je rekao da je sve počeo njegov otac prije 30-ak godina te da se od tada konstantno ulaže u razvoj proizvodnje, konkretno govedarstva i mljekarstva.

-Nažalost, u zadnje vrijeme mljekarstvo nekako stagnira i svi nekako sve teže ulažemo u mljekarstvo i razvijamo se, pa se sad polako planiramo prebaciti na tov junadi. Odnosno, već sad kombiniramo pa možda ćemo se u budućnosti prebaciti, ako situacija ostane ovakva. U svemu tome dosad nismo baš imali velike potpore od strane države pa jedino što nam je preostalo su ovakve potpore male vrijednosti Varaždinske županije – rekao je Kuzmić.

a.kučić/sjever.hr
23.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.