Now Reading:
Župan Koren na otvorenju izložbe križevačkog ogranka Matice hrvatske
Full Article 2 minutes read

Župan Koren na otvorenju izložbe križevačkog ogranka Matice hrvatske

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Gradski muzej Križevci organizirali su izložbu pod nazivom „Zajedno od 1842. Djelovanje Matice hrvatske u Križevcima” kojoj je prisustvovao i koprivničko – križevački župan Darko Koren.

Povezanost Matice hrvatske i Križevaca datira od prvih dana Matice, budući su četiri od trideset osnivača Matice bili Križevčani. Izložba se sastoji od brojnih dokumenata, originalnih izdanja, knjiga, časopisa, kalendara, poziva i plakata događanja u organizaciji Matice i sličnog. Posebno je aktivan križevački ogranak Matice nakon obnove djelovanja od 1990., pod vodstvom predsjednice Renate Husinec. Istovremeno, primjetno je mnogo mladih članova, koji zadnjih godina daju vidljiv doprinos radu Matice.

Otvorenje izložbe održano je u Likovnoj galeriji Gradskoga muzeja Križevci, a uz župana Korena sudjelovali su križevački gradonačelnik Mario Rajn, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, glavni tajnik Matice hrvatske Mario Dominiković te predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec koja je naglasila ulogu Križevčana od početaka djelovanja Matice hrvatske.

Predsjednik Matice hrvatske i književnik Miro Gavran govorio je o misije Matice usred trenda globalizacije te ocijenio kako je križevački Ogranak jedan od najaktivnijih koji djeluju u Hrvatskoj i svijetu.

Svečanosti su prisustvovali koprivničko-križevački župan Darko Koren i glavni tajnik Matice hrvatske Mario Dominiković.

Stihove je čitao Ozren Bogdanović, a u glazbenom dijelu programa nastupili su Dunja Rebić i Darko Golubić.

www.sjever.hr
22.03.2023.

Input your search keywords and press Enter.