Now Reading:
Obrazovanje i razvoj turističkih i kulturnih proizvoda teme sastanka čakovečke gradonačelnice i župana Općine Lendava
Full Article 2 minutes read

Obrazovanje i razvoj turističkih i kulturnih proizvoda teme sastanka čakovečke gradonačelnice i župana Općine Lendava

Župan Općine Lendava, Janez Magyar i gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini, razgovarali su o temi suradnje Slovenije i najsjevernijeg dijela Hrvatske.

Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor ukinute su granične kontrole te su obje strane svjedoci bržeg i jednostavnijeg poslovanja i razvoja. Uz komplementarno gospodarstvo gradonačelnica i župan žele iskoristiti priliku u produbljivanju suradnje između malih i srednjih poduzeća te zajedničkom razvoju turističkih i kulturnih proizvoda.

Ulaganja Grada Čakovca i projekti koje provodi u vrtićima i školama, osigurane zdrave užine, sufinanciranje nabavke radnih bilježnica i izjednačavanje cijena privatnih i javnih vrtića – teme su s kojima je Cividini upoznala Magyara, što je slovenski čelnik naglasio kao odličan primjer za slijediti.

Pučko otvoreno učilište provodi uspješne zajedničke EU projekte s lendavskim partnerima usmjerene na obrazovanje Roma, a u planu je da se suradnja proširi i na osnovne te srednje škole. Zajednički će, uz Židovsku općinu Čakovec, nastaviti raditi na projektu „Never forget“ te podržavati projekt Međimurske županije „No Boundaries“ kojim se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima.

Uz potencijal za privlačenje sredstava iz europskih fondova, smatraju kako obje strane mogu imati dodatni benefit, posebice u turističkom smislu, zahvaljujući i ITU mehanizmu koji će donijeti urbanu revitalizaciju Čakovca i okolnih općina.

Veliku zaslugu za suradnju na području turizma, obrazovanja, gospodarstva i kulture ima Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, koje je izuzetno aktivno u povezivanju Prekmurja i Međimurja. Na kraju radnog sastanka, Cividini i Magyar otvorili su temu „zelene ekonomije“ i rad na istraživanju potencijala za energetsko povezivanje.

Foto: cakovec.hr
sjever.hr/cakovec.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.