Now Reading:
Obrazovanje i razvoj turističkih i kulturnih proizvoda teme sastanka čakovečke gradonačelnice i župana Općine Lendava
Full Article 2 minutes read

Obrazovanje i razvoj turističkih i kulturnih proizvoda teme sastanka čakovečke gradonačelnice i župana Općine Lendava

Župan Općine Lendava, Janez Magyar i gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini, razgovarali su o temi suradnje Slovenije i najsjevernijeg dijela Hrvatske.

Ulaskom Hrvatske u šengenski prostor ukinute su granične kontrole te su obje strane svjedoci bržeg i jednostavnijeg poslovanja i razvoja. Uz komplementarno gospodarstvo gradonačelnica i župan žele iskoristiti priliku u produbljivanju suradnje između malih i srednjih poduzeća te zajedničkom razvoju turističkih i kulturnih proizvoda.

Ulaganja Grada Čakovca i projekti koje provodi u vrtićima i školama, osigurane zdrave užine, sufinanciranje nabavke radnih bilježnica i izjednačavanje cijena privatnih i javnih vrtića – teme su s kojima je Cividini upoznala Magyara, što je slovenski čelnik naglasio kao odličan primjer za slijediti.

Pučko otvoreno učilište provodi uspješne zajedničke EU projekte s lendavskim partnerima usmjerene na obrazovanje Roma, a u planu je da se suradnja proširi i na osnovne te srednje škole. Zajednički će, uz Židovsku općinu Čakovec, nastaviti raditi na projektu „Never forget“ te podržavati projekt Međimurske županije „No Boundaries“ kojim se želi potaknuti i povećati sudjelovanje osoba s invaliditetom u sportskim aktivnostima.

Uz potencijal za privlačenje sredstava iz europskih fondova, smatraju kako obje strane mogu imati dodatni benefit, posebice u turističkom smislu, zahvaljujući i ITU mehanizmu koji će donijeti urbanu revitalizaciju Čakovca i okolnih općina.

Veliku zaslugu za suradnju na području turizma, obrazovanja, gospodarstva i kulture ima Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, koje je izuzetno aktivno u povezivanju Prekmurja i Međimurja. Na kraju radnog sastanka, Cividini i Magyar otvorili su temu „zelene ekonomije“ i rad na istraživanju potencijala za energetsko povezivanje.

Foto: cakovec.hr
sjever.hr/cakovec.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.