Now Reading:
NE PERITE AUTOMOBILE Stiže prva ovogodišnja prljava kiša!
Full Article 1 minutes read

NE PERITE AUTOMOBILE Stiže prva ovogodišnja prljava kiša!

automobili

Uskoro kreće prvo veliko premještanje saharske prašine ove godine, što pokazuju prognoze iz servisa za praćenje atmosfere Copernicus.

Prašina se kreće preko Pirenejskog poluotoka, a u sljedećih nekoliko dana prijeći će Francusku i nastaviti u smjeru sjeverne i središnje Europe, iznad kojih bi se oblak prašine mogao nadviti u četvrtak, donosi N1.

Inače, predviđa se i još jedna epizoda premještanja saharske prašine, ovaj put preko Mediterana, kasnije ovaj tjedan.

-Nije neobično da saharska prašina dolazi u Europu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narančasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitetu zraka na površini, pogotovo u Španjolskoj i Portugalu – rekao je Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicusu.

Saharska prašina može utjecati na ljudsko zdravlje, ali i na sektor energetike. Smanjenje kvalitete zraka izazvano mineralnom prašinom može izazvati negativne posljedice po zdravlje, na primjer pogoršanje alergija zbog povećanog broja čestica u zraku, piše N1.
Atmosferske čestice prašine također mogu imati utjecaj na proizvodnju solarne energije jer odvraćaju solarnu radijaciju i smanjuju proizvodnju energije.

foto: arhiva
sjever.hr/n1info.hr
22.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.