Now Reading:
Po prvi puta oglasile se kongoanske vlasti: „Nikakva međunarodna posvojenja nisu moguća”
Full Article 2 minutes read

Po prvi puta oglasile se kongoanske vlasti: „Nikakva međunarodna posvojenja nisu moguća”

Kongoanske vlasti oglasile su se po prvi put otkako je u prosincu uhićeno osam hrvatskih državljana u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje da su nezakonito pokušali usvojiti četvero djece iz DR Konga, donose 24sata.

Naime, Gauthier Luyela, ravnatelj zadužen za zaštitu djece u kongoanskom Ministarstvu za obitelj i djecu izjavio je novinarima AFP-a da stranci ne mogu legalno posvajati djecu iz DR Kongo od 2017. godine kada je donesen novi zakon o obiteljskom pravu. Nikakva međunarodna posvojenja nisu moguća sve dok se ne osnuje nova državna agencija koja će to i nadzirati.

-To je nedvosmisleno – rekao je Luyela i odbacio svaku mogućnost da su hrvatskim parovima sudovi u Kongu mogli odobriti posebno izuzeće za posvojenje.

Napomenuo je i kako ne postoji načelo „od slučaja do slučaja” te da ne zna kako su Hrvati uspjeli dobiti te sudske presude. Kako prenosi MSN, Luyela je poručio i da je moguće da su djeca u Zambiji bila meta trgovine prije nego što su predana hrvatskim parovima.

Podsjetimo, Hrvatima su djeca oduzeta, a na prvom su suđenju pušteni da se brane sa slobode, nakon čega su ponovno uhićeni na istom mjestu. Sud je ovog tjedna odredio da se mogu braniti sa slobode, no prije toga moraju ispuniti nekoliko uvjeta, kao i zadnji put. Suđenje im se nastavlja 1. ožujka, piše novinarka 24sata Tina Ozmec-Ban.

www.sjever.hr / 24sata.hr
18.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.