Now Reading:
ČITAJTE DEKLARACIJE! Na policama hrvatskih trgovina sve je više krivotvorene hrane
Full Article 2 minutes read

ČITAJTE DEKLARACIJE! Na policama hrvatskih trgovina sve je više krivotvorene hrane

trgovina

Na policama hrvatskih trgovina sve je više krivotvorene hrane. Naime, kako piše Poslovni dnevnik Državna inspekcija uočila je da poneki proizvođači zavaravaju kupce lažnim informacijama na deklaracijama, slabijom kvalitetom proizvoda ili lošim sastojcima u hrani. Najviše se vara na mesu, medu, ulju, mlijeku i sirevima.

– Od kategorija koje se najčešće patvore to je med, gdje se dodaju šećeri i eterična ulja koja mogu biti opasna. U mljevenom mesu nalazimo kolagen. Imamo maslinovo ulje koje može biti razrijeđeno jeftinijim verzijama. Tuna se zamijenjuje jeftinijom bonito vrstom ribe koja nema tu kvalitetu – rekao je za HRT voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane, Referentni centar Ministarstva zdravstva Dario Lasić, a prenosi Poslovni dnevnik.

Porazni su i podaci Državnog inspektorata. Od 14 uzoraka vina, čak u sedam dodani su voda i šećer, od deset bućinih ulja, šest su krivotvorene mješavine, a nepravilnosti su uočene i kod mlijeka, sira, kruha, mesa.

Do pet posto proizvoda u tim kontrolama može se reći da se radi o patvorenim proizvodima ili krivotvorenim. To se odnosi na krivo deklariranje, na miješanje hrane sa sastocima koji nisu primjereni, zamjenu jeftinijim sastojcima. To je razrijeđivanje hrane – dodaje Jasna Bošnir, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju, Referentni centar Ministarstva zdravstva.

Hrana je u Hrvatskoj kvalitetnija nego u mnogim europskim zemljama, no u utrci za profitom proizvođači posežu za rješenjima koja njima idu na ruku.

– Proizvođači moraju opstati na tržištu, moraju kupovati sirovine koje su pogodne da konačni proizvod izvuče dobit za proizvođača. To ide nauštrb kvalitete i u konačnici – potrošač plaća cijenu – upozorava stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane Marijan Katalenić.

Upute i informacije o proizvodu zakonski moraju postojati na deklaraciji. Ukoliko nisu propisno navedeni – institucije moraju obaviti taj posao, a kupac može sebe zaštititi čitanjem deklaracije, piše Poslovni dnevnik.

Foto: arhiva

www.sjever.hr / www.poslovni.hr
16.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.