Now Reading:
Ministar Fuchs najavio: U 50 osnovnih škola kreće eksperimentalni program cjelodnevne nastave. Rast će i plaće nastavnicima
Full Article 3 minutes read

Ministar Fuchs najavio: U 50 osnovnih škola kreće eksperimentalni program cjelodnevne nastave. Rast će i plaće nastavnicima

Eksperimentalni četverogodišnji program cjelodnevne nastave počinje sljedeće školske godine u 50 škola, prijaviti se mogu one koje provode jednosmjensku nastavu, a financijska stimulacija po školi bit će 300 000 eura, najavio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Nakon što je uveden besplatan obrok u škole što, kaže ministar, odlično funkcionira, najavio je da će uskoro svi učenici imati i kuhani obrok. Osvrnuo se i na probne mature koje su prošle godine prošlo jako dobro, a ove godine napravit će se jedan set pitanja s repozitorijem Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje kojeg je moguće preuzeti i vježbati kod kuće.

Najavio je i uvođenje eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave u 50 osnovnih škola koje će dobiti financijsku stimulaciju kako bi mogle nabaviti opremu koju smatraju potrebnom u iznosu od oko 300 tisuća eura. Pojasnio je i da bi nastava trebala trajati najmanje do 14 sati, s time da se može, po želji učenika i roditelja, produljiti i u popodnevne sate.

-Dakle, do 14 sati je onaj obavezni dio koji se odnosi na učenje i predavanja, od 15 sati kreće dio s izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima – rekao je ministar dodavši kako cjelodnevna nastava donosi nova ulaganja u sustav obrazovanja.

-Kako bi se cjelodnevna nastava uvela u cijeloj Hrvatskoj, potrebno je osigurati jednaki standard na razini cijele zemlje te da sve škole rade u jednoj smjeni – poručio je Fuchs.

Najavio je i promjenu kurikula i to na način da se uvode novi predmeti, a kod određenih postojećih povećava se broj sati.

-Učenici sada od prvog do četvrtog razreda imaju ‘Prirodu i društvo’, a imat će ‘Prirodoslovlje‘ kao jedan predmet do šestog razreda. Imat će onda ‘Društvo i zajednica‘ kao predmet koji obrađuje onaj društveni dio. Uz to, imat će i dva izborna predmeta, ‘Svijet i ja’ te drugi strani jezik – objasnio je Fuchs.

Predmet ‘Svijet i ja’ zamišljen je da vodi učenike prema prepoznavanju stvari, donošenju vlastitog mišljenja te prihvaćanju stvarnosti i činjenica, a učenici koji ga odaberu, umjesto vjeronauka, više neće provoditi vrijeme na igralištu ili školskim hodnicima niti imati jednu ocjenu manje kao što je to bio slučaj s učenicima koji nisu odabrali vjeronauk.

Među novim predmetima u eksperimentalnom programu naći će se i ‘Praktične vještine’, predmet sličan nekadašnjem domaćinstvu. Osim novih predmeta, povećat će se broj sati hrvatskog jezika, matematike i predmeta koji se odnose na umjetnički dio, a novost je i da će kineziolozi voditi nastavu tjelesnog u nižim razredima.

-To ne znači da učitelji razredne nastave nisu izvodili taj predmet kako treba. Oni neće ostati bez svoje stanice, dapače imat će punu satnicu, nema razloga za bojazan – naglasio je Fuchs.

Financijsku stimulaciju za sudjelovanje u eksperimentalnom programu neće dobiti samo škole, nego i zaposlenici.

-Svi oni koji budu sudjelovali u eksperimentalnoj fazi bit će dodatno stimulirani. Njihove plaće bi trebale rasti od 15 do 25 posto – najavio je.

www.sjever.hr / hrt.hr
15.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.