Now Reading:
Evo koliko je u Hrvatskoj posvojene djece iz Konga, a koliko u svijetu – brojka će vas itekako iznenaditi
Full Article 2 minutes read

Evo koliko je u Hrvatskoj posvojene djece iz Konga, a koliko u svijetu – brojka će vas itekako iznenaditi

Hrvati su u četiri godine posvojili 68 djece iz Konga, a ostatak svijeta 136, piše Večernji list, a prenosi tportal. Inače, od 20 zemalja iz kojih je od 2004. do 2020. godine posvojeno najviše djece, DR Kongo je na 19. mjestu.

Iako je u DR Kongu na snazi suspenzija međudržavnih posvojenja, ona su iznimno ipak moguća. Naime, prema podacima koje je objavio predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, od 2018. priznato je 68 odluka DR Konga o posvojenju, iako hrvatski sudovi, doduše, nisu provjeravali autentičnost tih odluka.

Na stranicama haaških konvencija HCCH objavljena je svjetska statistika međudržavnih posvojenja profesora Petera Selmana sa sveučilišta Newcastle prema kojoj je iz DR Konga od 2017. do 2020. ipak bilo ukupno 136 posvojenja, odnosno od 2018. do 2020. 82 u svijetu, a u Hrvatskoj 68!

HCCH nema podatke za Hrvatsku jer nitko ne zna točan broj djece posvojene iz zemalja koje nisu članice haaške Konvencije o međudržavnim posvojenjima. Poznato je samo da je iz 105 zemalja u kojima je na snazi haaška Konvencija u Hrvatskoj posvojeno samo dvoje djece.

Posvojenja iz DR Konga sporna su još od 2013. kada su tamošnje vlasti zaustavile izdavanje izlaznih viza za djecu pa 2016. uvele zakonsku suspenziju međudržavnih posvojenja dok za to ne oforme središnje tijelo, preko kojeg se inače odvijaju posvojenja po haaškoj Konvenciji.

Kod dijela posvojenja i nakon 2016. u DR Kongu radilo se očito o okončanju postupaka započetih prije suspenzije, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić, a prenosi tportal.

www.sjever.hr / vecernji.hr / tportal.hr
15.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.