Now Reading:
NEIZVJESNA SUDBINA Varaždinski bračni par u Zambiji, zajedno s još šestero Hrvata, sutra izlazi pred sud
Full Article 3 minutes read

NEIZVJESNA SUDBINA Varaždinski bračni par u Zambiji, zajedno s još šestero Hrvata, sutra izlazi pred sud

Kako doznaju 24sata, Hrvati u Zambiji, među kojima je i varaždinski bračni par, u četvrtak bi ponovno trebali biti dovedeni pred suca, a uhićeni su pod istim optužbama za trgovinu djecom.

Glasnogovornik zambijskog odjela za useljeništvo Namati H. Nshinka za 24sata je potvrdio kako su u utorak imigracijski službenici ponovno uhitili osmero hrvatskih državljana i pritvorili ih te oni čekaju kazneni progon na temelju obnovljenih optužbi, koje su još uvijek povezane s pokušajem trgovine djecom. Rekao je i da će se vjerojatno ponovno pojaviti pred sudom u četvrtak.

Naime, umjesto da su poletjeli za Hrvatsku, za osmero Hrvata u Zambiji ponovio se identičan scenarij kao i prije dva mjeseca. Prvi put su uhićeni u zambijskoj zračnoj luci u Ndoli 7. prosinca, kad su s djecom koju su posvojili iz DR Konga namjeravali otputovati kući, te su opet uhićeni u utorak u istoj zračnoj luci, također kad su namjeravali krenuti prema Hrvatskoj, no ovaj put bez djece čija je sudbina također neizvjesna. Osmero Hrvata nalazi se u istom zatvoru u Ndoli u kojemu su ranije proveli 48 dana, pišu 24sata.

Zambijska novinarka koja prati slučaj za 24sata je rekla kako su uhićeni pod istim optužbama, da se nalaze u pritvoru, kao i da su im oduzete privremene dozvole za boravište.

Inače, osmero Hrvata u zambijskom je zatvoru provelo 48 dana, prije nekoliko tjedana pušteni su da se brane sa slobode, a dodatno su morali platiti produljenje vize i regulaciju boravišta. Tad su morali produžiti boravište u toj zemlji koje im je isteklo, a nakon što su to učinili, sad su im, kako doznaju 24sata, oduzete te dozvole i neizvjesna je situacija oko toga što ih čeka.

Članovi obitelji uhićenih Hrvata su u šoku, već dva mjeseca se boje za živote svojih najmilijih.

Glasnogovornik zambijskog Odjela za imigraciju Namati Nshinka potvrdio je ponovno uhićenje osmero Hrvata.

-Mogu potvrditi da su ponovno uhićeni prema uputama NPA (nacionalnog tužiteljskog tijela). Ipak, nisam siguran za optužbe – rekao je zambijskom novinaru.

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić, koja je otpočetka uključena u slučaj uhićenih Hrvata, rekla je kako nemaju precizne informacije zašto su uhićeni i pod kojim optužbama.

-Za sada nema novih vijesti, kad će ih biti, objavit će se preko ureda glasnogovornika – odgovorila je za 24sata.

www.sjever.hr / 24sata.hr
08.02.2023.

Input your search keywords and press Enter.