Now Reading:
ZABRINJAVAJUĆI PODACI Tek 35 posto žena odlazi ginekologu, a Varaždinke s mimozama pozvale na brigu o svom zdravlju
Full Article 4 minutes read

ZABRINJAVAJUĆI PODACI Tek 35 posto žena odlazi ginekologu, a Varaždinke s mimozama pozvale na brigu o svom zdravlju

Tradicionalnom, javnozdravstvenom akcijom županijskog Savjeta za zdravlje, Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice Varaždin i Lige za borbu protiv raka na Franjevačkom trgu u Varaždinu obilježen je Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Podršku akciji, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti redovitih preventivnih pregleda, cijepljenja protiv uzročnika raka vrata maternice – humanog papiloma virusa te općenito brige za vlastito zdravlje dala je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

– Varaždinska županija kontinuirano daje podršku svim javnozdravstvenim akcijama koje se održavaju jer one imaju jedan plemeniti cilj, a to je ukazati javnosti o tome koliko je bitno osvijestiti se o nekoj bolesti i polagati pažnje na edukaciju i prevenciju. Educiranje je veoma bitno i stoga zahvaljujem Zavodu za javno zdravstvo, Općoj bolnici Varaždin, Savjetu za zdravlje Varaždinske županije koji udruženi, zajedničkim snagama žele osvijestiti naše građane o bolesti raka vrata maternice i vjerujem da će ova javnozdravstvena akcija polučiti rezultate i da će se naše žene, roditelji i naši mladi kontrolirati, cijepiti i obavljati preglede, a sve kako bi se postotak bolesti smanjio – poručila je zamjenica Zagorec.

U Varaždinskoj županiji godišnje od karcinoma vrata maternice u posljednjih nekoliko godina obolijeva 10 do 12 žena, a od posljedica ove bolesti umire pet do šest žena, a potvrdila je to pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Varaždin Ivana Risek.

– Prošle godine na Odjelu ginekologije Opće bolnice Varaždin dijagnosticirali smo sedam invazivnih karcinoma vrata maternice kod žena u dobi od 33 do 59 godina. Godišnje na našem odjelu dijagnosticiramo oko 30 predstadija karcinoma vrata maternice visokog stupnja. Iako karcinom vrata maternice nije više među 10 najučestalijih sjela karcinoma u žena, ipak se u dobi od 30 do 40 godine nalazi na visokom trećem mjestu, iza karcinoma dojke i štitnjače – pojasnila je Risek.

Naglasila je i važnost primarne prevencije, edukacije o bolesti, cijepljenja protiv HPV-a i redovitih ginekoloških pregleda s papa testom koji će otkriti predstadije karcinoma vrata maternice koji se uspješno mogu liječiti

– Ako se i razvije invazivni karcinom vrata maternice, redoviti ginekološki pregled s papa testom otkrit će ga u ranom stadiju kada se može ne samo uspješno zaliječiti nego i uspješno liječiti – rekla je Risek.

Na nju se nadovezala i predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije, Spomenka Kiđemet-Piskač naglasivši također kako je prevencija izuzetno važna te pozvala sve žene da se redovito javljaju na ginekološke preglede s papa testovima kako bi na vrijeme otkrili najranije stadije, odnosno tu bolest mogli izliječiti.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije provodi cijepljenje osmaša kroz djelatnost školske medicine te je zabilježena dobra procijepljenost, a prema riječima specijalistice školske medicine, Tanje Obelić-Babok prošle je godine ona iznosila 50 posto.

– Ove godine mislim da će to biti i više, oko 60 posto jer u svojoj ambulanti imam trenutno 70 posto procijepljenih osmaša. To je jako dobro i veseli. Podjednak nam je broj i mladića i djevojaka koje se cijepe i mislim da smo među prvih pet županija u Hrvatskoj. Ali nemojmo to cijepljenje uzimati odvojeno, tu su i edukacije o odgovornom spolnom ponašanju i redoviti pregledi kako bi se na vrijeme otkrili problemi vezani uz HPV infekciju – kazala je Obelić-Babok.

Kako je pak objasnila Irena Stipešević-Rakamarić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo cilj je Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. godine postići 90 postotnu procijepljenost djevojaka i kroz organizirane probire doći do 70 postotnog odaziva žena.

– Problem u Varaždinskoj županiji, ali i na razini cijele Hrvatske, je slabo korištenje zdravstvene zaštite žena. Negdje oko 35 posto žena na godišnjoj razini koristi usluge ginekologa, a nekih 10-ak tisuća po našim izračunima niti nemaju otvoren karton. Tako da pozivamo te žene koje su potpuno izvan preventivnih aktivnosti da se jave i da počnu pohađati preventivne preglede kako bi bile zaštićene od ove bolesti koja se ne bi trebala ni dogoditi, s obzirom na preventivne alate koje imamo – zaključila je Stipešević-Rakamarić.

jmiklauzic/www.sjever.hr
21.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.