Now Reading:
Udruga Narcisa u Centru svijeta Ludbrežanke podsjetila na važnost redovitih preventivnih pregleda
Full Article 2 minutes read

Udruga Narcisa u Centru svijeta Ludbrežanke podsjetila na važnost redovitih preventivnih pregleda

Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju, u cilju borbe protiv raka vrata maternice, obilježava se Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. U organizaciji Udruge Narcisa obilježavanje se održalo u subotu na Trgu Svetog Trojstva u Ludbregu.

-Treću godinu zaredom pridružujemo se ovoj akciji koja je namijenjena svima jer je usmjerena na rano otkrivanje raka vrata maternice, podsjeća nas na važnost pregleda, upoznaje s mogućnošću cijepljenja. Mimoza je odabrana jer je riječ o hrabrom cvijetu koji će izdržati današnju hladnoću i vjetar i kao takav podsjeća nas žene da budemo hrabre – poručila je Gordana Loparić, predsjednica udruge Narcisa.

Cilj ove javnozdravstvene akcije podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito zdravlje.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.

Iako sprečava preko 80% perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test).

Za kraj, treba još jednom spomenuti da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije.

www.sjever.hr
21.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.