Now Reading:
Diljem Koprivničko-križevačke županije po 16. puta obilježen Dan mimoza – edukacija, preventivni pregledi i cijepljenje spašavaju život!
Full Article 2 minutes read

Diljem Koprivničko-križevačke županije po 16. puta obilježen Dan mimoza – edukacija, preventivni pregledi i cijepljenje spašavaju život!

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije ove je subote organizirala 16. Dan mimoza koji je održan na središnjim trgovima u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu i Virju.

Podršku obilježavanju ove važne javnozdravstvene akcije uime Koprivničko-križevačke županije dao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić, kao i predsjednica Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije Andreja Lukić Suknaić sa zamjenikom Željkom Odobašićem i članovima Lige, ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić te članice udruga žena s područja županije koje svojim radom pomažu ženama oboljelim od malignih bolesti.

Članovi županijske Lige protiv raka građanima su dijelili promotivne letke te prikupljali donacije koje će se utrošiti na daljnje aktivnosti Lige, preventivne programe i kvalitetno liječenje oboljelih.

Zainteresirani građani su se u razgovoru sa stručnjacima informirali o prevenciji i važnosti cijepljenja protiv humanog papiloma virusa te liječenju raka vrata maternice, jednog od najčešćih zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava.

Dan mimoza u Hrvatskoj se obilježava od 2008. godine u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, a važno je spomenuti kako se od tada u zdravstvenim statistikama bilježi pad oboljelih od raka vrata maternice, čemu je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, cijepljenja i redovitih pregleda koje ovakve javnozdravstvene akcije i potiču.

Spomenimo kako je provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice započela krajem 2012. godine pri čemu je naglasak stavljen upravo na edukaciju o mogućnostima prevencije i ranog otkrivanja te motivaciju žena da što više koriste preventivne preglede.

www.sjever.hr / kckzz.hr
21.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.