Now Reading:
U varaždinskoj bolnici u veljači se otvara moderna jedinica za liječenje moždanog udara!
Full Article 3 minutes read

U varaždinskoj bolnici u veljači se otvara moderna jedinica za liječenje moždanog udara!

Na 6. sjednici Savjeta za zdravlje Varaždinske županije predsjednica Spomenka Kiđemet-Piskač dala je osvrt na prošlu godinu i predstavila program rada Savjeta za 2023. godinu.

Kiđemet-Piskač naglašava kako u svom radu od konstituirajuće sjednice održane u prosincu 2021. godine posebni naglasak stavljaju na preventivne mjere s ciljem unaprjeđenja zdravlja stanovnika Varaždinske županije.

S tim u vezi, već su na prvoj sjednici prepoznali problem konzumacije energetskih napitaka kod mladih i pokrenuli veliku akciju u suradnji sa svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola u kojoj je anketirano više od pet tisuća učenika.

Rezultati ankete bili su poražavajući, pokazalo se da velik broj mladih konzumira energetska pića bez da znaju njihovu štetnost i moguća neželjena djelovanja što ih je motiviralo na daljnju akciju.

Zabrinjavajuće rezultate su prenijeli svi  mediji, a kasnije su prezentirani u Odboru za zdravstvo u Hrvatskom saboru.

-Zahvaljujući tome sada su se uključile sve relevantne institucije, od Ministarstva zdravlja, pravobraniteljice za djecu kako bi se javnost na razini Republike Hrvatske upoznala s našom anketom odnosno sa štetnosti energetskih napitaka i kako bi se poduzele odgovarajuće mjere – kazala je.

Nadalje, održan je Dan crvenih haljina koji se obilježava svaki prvi petak u veljači akcijom „Nosi crveno” kako bi se podigla svjesnost o moždanom udaru, a tako će biti i ove godine.

-Također, u varaždinskoj Općoj bolnici na odjelu za neurologiju, 2. veljače bit će otvorenje jedinice za liječenje moždanog udara. Zahvaljujući sredstvima koja osigurava Županija napravljena je moderna jedinica koja će imati respirator, tako da će naši građani moći biti još adekvatnije zbrinuti – najavila je.

U suradnji s Domom zdravlja, Zavodom za javno zdravstvo te Općom bolnicom Varaždin provode programe u borbi protiv raka grlića maternice i protiv raka dojke.

-Što se tiče prevencije raka dojke, Savjet za zdravlje je zajedno sa stručnjacima Zavoda za javno zdravstvo i radiolozima Opće bolnice Varaždin održao radionice u Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama, a planira se još jedna velika akcija i u Visokom, zbog toga što je prema statistici najslabiji odaziv na preventivne programe upravo u tom dijelu Hrvatske – kaže Kiđemet-Piskač.

Odrađene su i radionice u vezi raka debelog crijeva, a napravljen i veliki projekt oralnog zdravlja, a u 2023. godini u planu je pojačana briga o oralnom zdravlju starijih osoba s posebnim naglaskom na teško pokretne starije osobe i osobe s invaliditetom.

Brinulo se i o mentalnom zdravlju kroz Alzheimer caffe u listopadu prošle godine, a ove je godine u planu u Alzheimer caffe uključiti i pacijente.

Od važnijih akcija spomenute su one vezane za pretilost i borbu protiv debljine. Na kraju je predsjednica zahvalila svim kolegama iz Savjeta i velikoj podršci župana Stričaka i dožupanice Zagorec kao i ravnateljima zdravstvenih ustanova i Sveučilišta Sjever.

abrkic/sjever.hr
19.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.