Now Reading:
Raste broj medicinskih proizvoda koji su nedostupni – “HZZO hitno treba podići cijene kako bi spriječio nestašicu”
Full Article 3 minutes read

Raste broj medicinskih proizvoda koji su nedostupni – “HZZO hitno treba podići cijene kako bi spriječio nestašicu”

Popis medicinskih proizvoda koji zbog preniske cijene više nisu dostupni hrvatskim osiguranicima u samo nekoliko tjedana povećao se s 300 na 630 i nastavlja rasti sve dok se cijene ne prilagode okolnostima na tržištu. Iako je država nedavno omogućila prilagodbu cijena, taj je proces prespor i morao bi se maksimalno ubrzati, ali i hitno riješiti pitanje formiranja cijena i lista u budućnosti s obzirom da je postojeći sustav potpuno neodrživ – upozorili su na to u srijedu iz Koordinacije medicinskih proizvoda Hrvatske udruge poslodavaca, čije članice ne samo da više ne mogu isporučivati proizvode tržištu, već i same upadaju u financijske probleme, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako pišu, hrvatska legislativa, koja propisuje redovito rezanje cijena proizvoda koji dolaze na listu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, u velikom je raskoraku sa stvarnošću u kojoj vlada inflacija i dramatičan rast cijena, a posljednje niveliranje cijena prema važećem Pravilniku napravio je HZZO u prosincu, srušivši time cijene za dodatnih 5 posto u prosjeku.

Nakon što je HUP u prosincu upozorio na dramatično stanje, Ministarstvo zdravstva je napravilo izmjenu Pravilnika, što je omogućilo HZZO-u da korigira cijene prema zahtjevu nositelja proizvoda na listi, no dobavljače brine da će to biti spor proces.

– Mi smo odradili sastanak s HZZO-om krajem prošle godine i oni su obećali da će biti brzi u obradi zahtjeva, tako da je želja postoji, no procedura je spora i kasno je počela. Jako puno prijava stiže, a usto i kroz ovu godinu možemo očekivati i promjene cijena. Sad hitno moramo podići cijene kako bi spriječili nedostupnost nekih proizvoda – prenosi Poslovni dnevnik.

Slobodan Brezak, predsjednik HUP-ove koordinacije za medicinske proizvode otkriva da su ovom defekturom najviše pogođene osobe koje pate od inkontinencije, tu su i pomagala za kretanje, od invalidskih kolica do štapova i štaka, hodalica, oblozi za rane, proteze i dijelovi za proteze.

Brezak napominje da se u cijenu uključuje i rad djelatnika koji tu protezu sastavljaju kako bi ona bila prikladna za svakog pacijenta, a cijene što se tiče protetike i potrošnih dijelova zadnji put su se mijenjale 1990.

Kako piše Poslovni dnevnik, u HUP-u ne mogu govoriti o iznosima povećanja cijena koje članice traže, dijelom i zato što je zabranjeno dogovaranje cijena i svaka članica je izračunala za sebe. Na te postotke je sigurno utjecala i nivelacija cijena koju je HZZO napravio u prosincu, jer je upravo ta nivelacija pridonijela da se prelije čaša i povećaju nestašice.

Čak i ako ovaj proces HZZO uspije ubrzati, i dalje je neizvjesno hoće li prilagodba ovog pravilnika moći adresirati nova povećanja cijena koja će se događati u ovoj godini, a što je već najavljeno, piše Poslovni dnevnik.

www.sjever.hr / www.poslovni.hr
19.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.