Now Reading:
MINISTRICA POLJOPRIVREDE POSJETILA KOKU: Meso iz te tvrtke prvo dobilo oznaku “Dokazana kvaliteta–Hrvatska”
Full Article 5 minutes read

MINISTRICA POLJOPRIVREDE POSJETILA KOKU: Meso iz te tvrtke prvo dobilo oznaku “Dokazana kvaliteta–Hrvatska”

Ministarstvo poljoprivrede dosada je iz Programa ruralnog razvoja na područje Varaždinske županije uložilo više od 700 milijuna kuna. Naglasila je to u četvrtak ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je obišla tvrtku Koka u povodu označavanja prvog mesa peradi oznakom „Dokazana kvaliteta–Hrvatska“. Spomenutih nešto malo manje od 700 milijuna kuna sredstava predviđeno je za različite investicijske projekte ili za različite vrste potpora. Od toga je do današnjeg dana isplaćeno otprilike 550 milijuna kuna. Nabrajajući projekte nije zaobišla one koje se odnose upravo na Poslovni sustav Vindija.

– Možemo govoriti o ulaganjima u obnovljive izvore energije i od strane Koke i od strane Vindije koja su sufinancirana iz Programa ruralnog razvoja. Imali smo priliku vidjeti i rad nove linije za filetiranje kao i proces robotizacije koji ubrzava rad, unaprjeđuje konkurentnost, povećava produktivnost te smanjuje rizike u pogledu radne snage ovdje u Koki – rekla je ministrica dodajući da se radi o liniji koja je zajedno s pročistačem vrijedna 28 milijuna kuna od čega je 50 posto financirano iz Programa ruralnog razvoja. No, potpora poljoprivredi, te peradarstvu, tu neće stati.

-Treba naglasiti da je ovo jedina Vlada, u posljednjih 15 a vjerojatno i više godina, koja je pomagala izvanrednim mjerama sektor peradarstva. To je sektor koji je prilično dobro održiv i otporan, no ipak tako samostalan i održiv katkad zahtjeva dodatne mjere, a mi smo ih u posljednje dvije godine imali nekoliko pa ćemo tako nastojati i dalje – zaključila je Vučković.

Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije, mišljenja je kako je prehrambena proizvodnja sve više pitanje nacionalne sigurnosti.

-Kada govorimo o prehrambenim proizvodima govorimo o poljoprivrednom gospodarstvu, ali po meni to je sve više i više i pitanje nacionalne sigurnosti. Svi pratimo geopolitičke okolnosti koje su top tema već sada, a koliko vidim u narednom periodu će još više samodostatnost u proizvodnji poljoprivrednih proizvoda biti ključna – kazao je Stričak.

Što se tiče samog dolaska u Koku gdje je po prvi puta meso iz peradarske proizvodnje dobilo oznaku „Dokazana kvaliteta Hrvatska” ministrica je naglasila kako je ta oznaka odobrena od strane Europske komisije. Podsjetila je kako su za oznaku Dokazana kvaliteta Hrvatska prvi podnositelji bili proizvođači jabuka, zatim su zahtjev podnijeli i udruženi proizvođači u sektoru povrća, slijedila su jaja te meso preradi.

-U postupku su još proizvođači u sektoru svinjskog mesa i ono što me posebno veseli hrvatsko mlijeko. Za mlijeko zahvaljujem prije svega Hrvatskoj poljoprivrednoj komori na tome što je podnijela zahtjev. Veselim se spremnosti našeg velikog i važnog međunarodno prepoznatog proizvođača Vindije da preuzme i razvija oznaku Dokazana kvaliteta Hrvatska za mlijeko – kazala je ministrica pojašnjavajući da oznaka koju odsada nosi Koka govori da je rasplodno jaje proizvedeno u Hrvatskoj, zatim jednodnevni pilići kao i njihov tov pa sve do stočne hrane kojom se ta perad hranila a koja je proizvedena u Hrvatskoj po zahtjevnoj specifikaciji.

-To je koncept “od polja do stola” i to je koncept koji promovira kratke lance opskrbe te koncept koji nudi poštenu informaciju o kvalitetnoj hrani svim hrvatskim i onim drugim potrošačima – naglasila je Vučković.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović također je pohvalio sektor peradarstva ističući da bi on treba biti primjer ostalim sektorima u RH na koji načni poslovati.

-Ovo je dobar primjer na koji način imamo Dokazanu kvalitetu Hrvatska koju smo ovdje danas promovirali. Dobivanje oznake proizašlo je kao posljedica te zajedničke suradnje svih kooperanata, finalnih proizvoda, a HPK je bila ta koja je predložila specifikaciju – pojasnio je Jakopović. Kazao je kako se proizvodnja mesa i jaja u zadnjih nekoliko godina našla u teškom položaju zbog sve viših inputa u proizvodnji dok cijene gotovih proizvoda ne prate povećanje troškova same proizvodnje.

Sektor peradarstva RH čine otprilike 20 posto ukupne stočarske proizvodnje i unazad 5 ili 6 godina imali smo svega jedan natječaj iz programa ruralnog razvoja za sektor peradarstva. Nadam se da će se to u budućem periodu promijeniti – završio je predsjednik HPK upozoravajući na jaku inozemnu konkurenciju.

Stričak je naglasio kako je ovo druga oznaka kvalitete te vrste koja dolazi na područje Varaždinske županije.

-Naime, prošle godine to je dobila jedna tvrtka koja se bavi proizvodnjom jaja u ludbreškom kraju, a koliko mi je rečeno slijedi i treće priznanje vezano uz Vindiju i proizvodnju mlijeka – najavio je župan.

Predsjednik Uprave Vindije, Nenad Klepač, kazao je sama oznaka Dokazana kvaliteta Hrvatska dokazuje jednu slijedivost da osim samog prehrambeno prerađenog dijela u industriji mesa postoji i slijedivost prema primarnoj proizvodnji.

-Taj je proizvod istinski proizveden u okviru hrvatskih tovnih kapaciteta s hrvatskim žitaricama. Na taj način je dokazano da njegujemo hrvatsku proizvodnju koja je već dugi niz godina pod izuzetno velikim pritiskom – rekao je Klepač te dodao da Grupa Vindija danas zapošljava više od 4200 radnika te da istovremeno u kontinuitetu angažira preko 1000 kooperanata za proizvodnju mlijeka i peradskog mesa.

skalajdžija/www.sjever.hr
19.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.