Now Reading:
Četvrtina varaždinskih srednjoškolaca misli da je „U” simbol antifašizma, polovica da je Hrvatska izgubila u Drugom svjetskom ratu
Full Article 3 minutes read

Četvrtina varaždinskih srednjoškolaca misli da je „U” simbol antifašizma, polovica da je Hrvatska izgubila u Drugom svjetskom ratu

Vladimir Huzjan sa Zavoda HAZU u Varaždinu proveo je anketu među 356 učenika iz devet od ukupno 11 srednjih škola u Varaždinu, a rezultati ankete vjerojatno će mnoge iznenaditi. Ili možda neće?

Prema rezultatima ankete, polovica varaždinskih srednjoškolaca smatra da je Hrvatska pobijedila u Drugom svjetskom ratu, a polovica da je izgubila, što je samo jedan od pokazatelja novog istraživanja koje smatra da oni uglavnom znaju osnovne informacije o fašizmu, antifašizmu i Holokaustu, ali da složenije ne razumiju tako dobro, piše Hina, a prenosi Tportal.

Inače, riječ je o anketi koja je dio obilježavanja 80. obljetnice progona Židova u Varaždinu. Autor ističe da su učenici u prvom dijelu ankete, u kojem su trebali odabrati jedan od tri odgovora, u 82 posto slučajeva znali što je je fašizam i tko je od ponuđenih povijesnih osoba fašist.

Također, 95 učenika zna što je antifašizam, a 81 posto ih ispravno određuje tko je od ponuđenih osoba antifašist. No, istraživač uočava da 38 posto varaždinskih srednjoškolaca ne prepoznaje simbole antifašizma. Njih 24 posto, naime, smatra da je to stilizirano slovo U, a 14 posto kukasti križ, dok 36 posto ne zna da je ustaštvo bilo fašistički pokret.
Gotovo svi učenici (99 posto) znaju da je Jasenovac bio najveći koncentracijski logor u NDH, a nitko nije odgovorio da u NDH nije bilo logora. Njih 91 posto točno su odgovorili što je Holokaust.

U drugom dijelu ankete došlo je do odstupanja koja pokazuju da dio srednjoškolaca ne razumije događaje u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Više od trećine ispitanika nije dalo zadovoljavajuće odgovore na izjavu da su “Ante Pavelić i ustaški pokret odgovorni za osnivanje koncentracijskih logora u NDH te za progon i ubijanje Židova, Srba, Roma, politički nepodobnih Hrvata i drugih disidenata vlasti NDH”.

Njih 25 posto nije se moglo odlučiti, pet posto se djelomično ne slaže, a pet posto se u potpunosti ne slaže s tom tvrdnjom, prenosi Tportal.

Što se tiče pozdrava ‘za dom spremni’, 46 posto varaždinskih srednjoškolaca smatra da je to ustaški pozdrav, a osam posto da nije.

-Možemo reći da srednjoškolci usvajaju gradivo iz školske lektire, ali na njihova mišljenja i stavove utječu i drugi izvori kao što su obitelj, prijatelji, suvremeni internetski mediji itd., kaže autor i zaključuje: Varaždinski srednjoškolci na nekim su primjerima pokazali koliko.

foto: ilustracija
sjever.hr/tportal.hr
13.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.