Now Reading:
VELIKA POMOĆ RODITELJIMA Nakon povećanja naknada za novorođenčad Grad Ludbreg planira podići i iznos studentskih potpora?
Full Article 3 minutes read

VELIKA POMOĆ RODITELJIMA Nakon povećanja naknada za novorođenčad Grad Ludbreg planira podići i iznos studentskih potpora?

Grad Ludbreg u školskoj/akademskoj godini 2022./2023. stipendira 48 učenika, odnosno studenata. Među njima je 19 stipendista koji nastavljaju korištenje stipendije na temelju redovnog završavanja obaveza, 11 učenika koji nastavljaju koristiti stipendiju dok je među novim korisnicima 16 studenata i 2 učenika. Iznos za studente koji studiraju u Varaždinskoj, Koprivničko-križevačkoj i Međimurskoj županiji je 79,63 eura. Studenti koji studiraju u ostalim županijama mjesečno primaju 106,18 eura, a učenici 39,82 eura.

– Krajem prošle godine ponovili smo poziv za dodjelu stipendija i potvrdili studente koji su nastavili studij. Pandemija je i tu ostavila svojih posljedica, studenti su u manjem broju izvršavali svoje obaveze, ali vjerujem kako će se u razdoblju koje dolazi situacija poboljšati. Također razmišljamo da od sljedeće školske, odnosno akademske godine povećamo iznos stipendija jer svjesni smo koliko su narasli troškovi života i želimo maksimalno olakšati roditeljima i biti im podrška – kaže gradonačelnik i dodaje kako je to bio i motiv da se poveća iznos jednokratne novčane naknade za novorođenčad.

– Znamo da to nije dovoljno i stoga nam je bitno da osiguravamo kvalitetan dječji vrtić da djeca mogu pronaći svoje mjesto, da nema čekanja, puno ulažemo u osnovnu školu, produženi boravak, sportske klubove, a sve s ciljem da naša djeca imaju jednake šanse i jednake mogućnosti kao i ona u većim gradovima.

Grad Ludbreg prošle je 2022. godine povećao naknadu za novorođenče koja je tako umjesto dotadašnjih 2000 kuna iznosila 2500 kuna. U 2023. godini novčana naknada za novorođenče iznosi 400 eura što je dodatno povećanje.

Već desetljećima demografi upozoravaju na negativne demografske trendove, a ovakav oblik pomoći roditeljima itekako je dobrodošao.

Grad Ludbreg u prošloj 2022. godini zaprimio je 70 zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći za novorođenčad za što je iz gradskog proračunu izdvojeno 172.500,00 kuna, odnosno 22.896 eura.

– Svjesni smo da se demografska politika ne zasniva na jednokratnoj pomoć i zato nastojimo maksimalno biti podrška obiteljima od rođenja djeteta pa tijekom cijelog obrazovanja. Prošle godine u Ludbregu je otvoren novi vrtić. Iako privatni, jednako sufinanciramo boravak djece u svim vrtićima. Naš gradski vrtić očekuje nova adaptacija i proširenje. U osnovnoj školi sjajno funkcionira produženi boravak, učenici na početku školske godine dobivaju bon za kupnju školskog pribora, za sve osnovnoškolce besplatan je i radni materijal. Stipendiramo srednjoškolce i studente – objašnjava gradonačelnik Bilić te dodaje kako uz te mjere aktivno nastoje stvarati preduvjete za poboljšanje života na području grada ulaganjem u komunalnu infrastrukturu i druge sadržaje.

– Ponosni smo što ćemo prvi u Hrvatskoj imati Newton sobe. Od iznimne nam je važnosti što smo u suradnji s norveškim partnerima uspjeli dogovoriti ovaj zanimljivi projekt koji će biti okosnica obrazovanja u STEM području i to ne samo za djecu iz Osnovne škole Ludbreg već i za djecu iz susjednih općina, ali isto tako vjerujem da je on i okosnica daljnjeg razvoja turizma – kaže gradonačelnik.

sjever.hr/ludbreg.hr
11.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.