Now Reading:
DA LI JE OVO REALNO? Šišanje i frizuru mogli bi plaćati čak 25 posto skuplje!!!
Full Article 2 minutes read

DA LI JE OVO REALNO? Šišanje i frizuru mogli bi plaćati čak 25 posto skuplje!!!

Grupa vlasnika frizerskih salona objavila je da je do ažuriranja cijena došlo zbog povećanja troškova i opstanka na tržištu. Njihovo priopćenje prenosi N1.

-Ažuriranje cijena u frizerskim salonima isključivo je provedeno zbog značajnog rasta svih ulaznih troškova kako bi mogli opstati na tržištu i isplaćivati plaće djelatnicima kojima je osnovica minimalne plaće u ovoj godini porasla za 12,52% – istaknuo je Ivica Pavlačić u ime neovisne grupe vlasnika frizerskih salona, a ujedno i vlasnik salona Merlinka s 13 zaposlenih.

Neke usluge su poskupjele više, neke manje, a sve u svrhu brige o klijentima frizerskih salona kako povećanje prosječnog računa ne bi bilo veće od 10 kuna ili 1,33 eura. Naime, kako bi frizer mogao zaraditi za svoju plaću potrebno je minimalno povećanje cijena u iznosu od 0,70 eura da bi se samo pokrio trošak povećanja plaće. Frizer mjesečno u prosjeku može imati oko 130 klijenata i tih 70 centi može namiriti prosječno povećanje troška plaće u iznosu od 90,71 eura. Trošak minimalne bruto plaće u prošloj godini iznosio je 724,79 eura, a u 2023. godini trošak iznosi 815,50 eura.

Što se tiče rasta troškova energenata, frizerski saloni mahom su ih preuzimali na sebe te nisu ažurirali cijene što je bio slučaj prije uvođenja mjera Vlade RH koje su uvedene prije dva mjeseca.

Uz to, svi glavni europski distributeri profesionalnih frizerskih proizvoda početkom svake godine korigiraju svoje cijene. Valja spomenuti i visoku stopu inflacije od 13,5%. Sve to dokazuje kako je neminovno bilo potrebno usklađivanje cijena u frizerskim salonima zbog svih navedenih parametara kako bi opstali na tržištu.

Valja istaknuti kako će uslijed rasta troškova poslovanja pojedini frizerski saloni neminovno ući u sustav PDV-a te će sukladno tome morati povećati svoje cijene za dodatnih 25%. Podsjećamo, u susjednoj Sloveniji stopa PDV-a na frizerske usluge iznosi 9,5%, u Češkoj je 10%, Irskoj 13,5%, Poljskoj 8%, a u Nizozemskoj iznosi 9%.

Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.

sjever.hr/n1info.hr
11.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.