Now Reading:
Bosilj objavio odličnu vijest: Pojeftinjuje parkiranje u Varaždinu i to od 10 do 25 posto!
Full Article 3 minutes read

Bosilj objavio odličnu vijest: Pojeftinjuje parkiranje u Varaždinu i to od 10 do 25 posto!

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u srijedu je najavio da parkiranje u gradu pojeftinjuje i to 10 posto, a mijenja se i cijena noćnog parkiranja u podzemnoj garaži.

-Kada sam preuzeo funkciju gradonačelnika, Grad Varaždin je imao naplatu parkiranja do 20 sati u sve tri zone. Prvi potez koji smo napravili u dogovoru s koncesionarom, nakon dugotrajnih pregovora, uveli smo ponovno u trećoj zoni naplatu parkinga do 15 sati, tako da iza 15 sati imamo više od 500 parkirnih mjesta gdje naši sugrađani mogu besplatno parkirati – pojasnio je Bosilj.

Dodao je da su zbog uvođenja eura koncesionari željeli zaokruživati cijene, s obzirom na to da njihovi parkirni automati ne mogu prepoznavati kovanice od jedan, dva ili pet centi.

-Takav zahtjev je došao i prema Gradu Varaždinu, a budući da odobrenje za novi cjenik daje gradonačelnik, ja se s takvim zahtjevom nisam suglasio. Ako prođete gradom možete vidjeti da su još uvijek parkirni automati ugašeni. Jučer smo dobili dopis u kojem stoji da se koncesionar suglasio sa zahtjevima Grada te traži suglasnost na novi cjenik, a prema kojem je nova cijena satne karte u Varaždinu 60 centi. Dakle, parking će pojeftiniti u odnosu na dosadašnju cijenu za 10 posto – istaknuo je gradonačelnik.

Najavio je da će danas sazvati i Savjet za zaštitu potrošača koji će dati suglasnost te da će nakon toga ću potpisati odluku, a od sutra će krenuti usklađivanje automata i cijena parkiranja bit će 60 centi, odnosno 4,52 kune. Ista će cijena biti i za SMS i za karte koje će se moći kupovati na kiosku.

-Zahvaljujem se i koncesionaru koji je pokazao da mi ne idemo prema zakonu o uvođenju eura, nego prema Zakonu o komunalnom gospodarstvu koji nam omogućava da se može promijeniti cijena parkiranja, bez obzira na to što imamo koncesiju – rekao je Bosilj izrazivši nadu da će to Varaždincima barem malo olakšati inflatorni pritisak.

Najavio je i promjenu drugih cijena.
-Noćni sati parkiranja u garažama su bili jednu kunu, a sada to ide na 10 centi što znači da se radi o pojeftinjenju od 25 posto. Želim istaknuti jednu stvar koja se dosta provlači kroz medije, a to je da Grad Varaždin dobiva 174.500 kuna za koncesiju godišnje, ali koncesionari imaju obvezu plaćanja kredita garaže koji iznosi 2,1 milijun kuna. Tako da zapravo određena obveza koncesionara iznosi oko 300 tisuća eura godišnje, a još moraju 15 godina plaćati godišnju ratu za garažu Kapucinski trg – zaključio je Bosilj temu parkiranja.

Na novinarsko pitanje zna li se točan datum izbora za novi sastav varaždinskog Gradskog vijeća, Bosilj je odgovorio da to još nije utvrđeno jer Vlada RH još nije dobila sve potrebno od Ministarstva pravosuđa i uprave.

-Nije još uopće imenovala povjerenika za poslove Gradskog vijeća. Mi smo završili i ja ću danas potpisati odluku o financiranju nužnih troškova i rashoda jer inače grad ne bi mogao apsolutno ništa plaćati i bili bismo potpuno blokirani – rekao je Bosilj.

a.kučić/sjever.hr
11.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.