Now Reading:
Stričak o prehrani u školama: To je dobar projekt Vlade i Županiji će ostati 2 milijuna kuna koje ćemo opet usmjeriti u obrazovanje
Full Article 4 minutes read

Stričak o prehrani u školama: To je dobar projekt Vlade i Županiji će ostati 2 milijuna kuna koje ćemo opet usmjeriti u obrazovanje

Varaždinska županija je osnivač 33 škole, a osim u matičnim školama, nastava je organizirana i u 30 područnih škola. Od 9. siječnja 2023. godine je u sva 63 osnovnoškolska objekta organizirana prehrana za učenike koja se, sukladno odluci Vlade RH, financira iz državnog proračuna.

O ovoj je temi u srijedu u OŠ Sračinec govorio varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio da sve matične i većina područnih škola imaju školske kuhinje.

-Učenici dobivaju tijekom tjedna četiri topla obroka, a ponedjeljkom je pretežno ili suhi ili mliječni obrok zbog nabavke namirnica. Bitno je naglasiti da od svih tih naših škola u kojima smo dosad to provodili je oko 30 posto učenika također imalo pravo na besplatne obroke te je od toga Županija financirala oko 2 milijuna kuna, a milijun kuna smo riješili putem projekta „Užina za sve” – rekao je Stričak.

-Smatram da je to dobar projekt i još jedan iskorak. Između ostalog, često naglašavam da gradimo sustav jednakih šansi i upravo to je još jedan dodatak. U svim našim osnovnim školama, i matičnim i područnim, imamo riješeno pitanje školske prehrane u iznosu od 100 posto i to se rješava bez ikakvih problema – kazao je župan.

Školsku kuhinju nemaju samo dvije područne škole – one u Šćepanju i Petkovcu koje imaju malo učenika, ali za njih se obroci kuhaju u njihovim matičnim školama.

-U svim tim našim osnovnim školama je ukupno 9097 učenika, a projekt Vlade je hvalevrijedan jer će Županiji sada ostati 2 milijuna kuna koje ćemo sada opet usmjeriti u obrazovanje – zaključio je Stričak.

I ravnateljica OŠ Sračinec Lidija Valec vrlo je zadovoljna odlukom Vlade da svaki učenik ima obrok što je, smatra, bitno u odgoju i obrazovanju djece, pogotovo kada je riječ o zdravoj prehrani.
Istaknula je da Varaždinska županija uvijek na prvo mjesto stavlja odgoj i obrazovanje.

-To se vidi i po opremljenosti svih škola u županiji i u brizi o prehrani djece i njihovom napredovanju i pomoći oko učenika. Tako po pitanju prehrane, kod nas to nije ništa novo jer smo oduvijek imali prehranu u školi. Od 2007. godine dogradnjom i proširenjem ove škole dobili smo modernu kuhinju i blagovaonicu i od tada konstantno kuhamo i naši učenici svakodnevno dobivaju topli obrok. Zapravo me čudi kad čujem da u Hrvatskoj neki nemaju organiziranu prehranu, a kod nas je to sasvim normalno i tu problema nema. Imamo četiri topla obroka i jedan hladni u ponedjeljak zbog narudžbe namirnica. U proteklih šest godina većina naših učenika je imala besplatnu prehranu, opet zahvaljujući Varaždinskoj županiji koja nam je omogućila da uđemo u projekt – izjavila je Valec.

Načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec rekao je da je sjever Hrvatske uvijek bio korak ispred kada je riječ o obrazovanju.

-Kroz Županiju proveli smo javno-privatno partnerstvo i 2007. godine proširili smo naše osnovne škole. Jedinice lokalne samouprave su se uključile u kreditiranje iz jednog jedinog razloga – htjeli smo, naime, da uvjete imamo danas, a ne za 10, 15, 20 ili više godina. Tako da mi što se tiče prehrane, od 2007. godine imamo topli obrok i svih tih godina od kada postoji jedinica lokalne samouprave, Općina je prepoznala problem i ovdje nikada nije bilo gladne djece – rekao je Novoselec.

Zahvalivši Varaždinskoj županiji na pomoći i potpori, Novoselec je istaknuo da je Općina Sračinec ozbiljan partner osnovnoj školi te da ulaže značajna sredstva u njezino opremanje.

-Mislim da smo jedina Općina koja je uložila u interaktivne ekrane koji ima svaka učionica, a tu su i ormarići i pomagala u razrednim odjeljenjima. Znači naša će škola uvijek imati partnera u Općini i s time se ponosimo – istaknuo je Novoselec.

a.kučić/sjever.hr
11.01.2023.

Input your search keywords and press Enter.